Αλφαβητική Αναζήτηση:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

psari 400Τα ψάρια στο όνειρο, είναι παραδοσιακά ένδειξη ελπίδας και στροφής της ζωής προς το καλύτερο. Το ψάρι το συναντάμε σε θρύλους, ιστορίες, μύθους και θρησκείες. Εάν είδατε ψάρι στο όνειρο, καλό θα ήταν να θυμάστε τις λεπτομέρειες, επειδή ως ονειρικό σύμβολο, έχει διφορούμενο νόημα.

Ανάλογα με το πώς είδατε τα ψάρια στο όνειρό σας, ο ονειροκρίτης δίνει και τις ακόλουθες ερμηνείες: 

 • Αν τα ψάρια κολυμπούν σε καθαρά νερά, είναι σημάδι ότι θα συναναστραφείτε με πλούσιους και με καλές διασυνδέσεις ανθρώπους.
 • Μεγάλα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα, είναι σημάδι ευτυχίας και υγείας, ενώ τα μικρά ψάρια μπορεί να σημαίνουν ατυχίες ή ασθένεια.
 • Τα μεγάλα ψάρια σημαίνουν μια θετική στροφή στη ζωή και τα χρυσόψαρα είναι εκπλήρωση ελπίδων.
 • Ένα ιπτάμενο ψάρι προειδοποιεί για τους υποκριτές συναδέλφους και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στο περιβάλλον εργασίας.
 • Αν σώζετε ένα ψάρι (αν το βρήκατε στη στεριά και το επαναφέρετε στο νερό), αυτό συμβολίζει την σταθερότητα στην ελπίδα και την αισιοδοξία. Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, θα δείξετε γενναιότητα.
 • Αν είδατε στο όνειρο ότι αλιεύατε πολλά ψάρια, τότε θα αποκτήσετε πλούτη μέσα από τη δουλειά σας. Αν αλιεύσατε ένα μεγάλο ψάρι, αυτό συμβολίζει την καλή δουλειά. Ωστόσο, ένα μικρό ψάρι, συμβολίζει τη θλίψη. Ειδικά αν είναι σκυλόψαρο, σημαίνει λύπη, προβλήματα και στενοχώριες που θα προκαλέσουν οι εχθροί σας.
 • Αν είδατε ψάρια σε ξένα δίχτυα, ή ψάρια σε βιτρίνα καταστήματος, είναι προμήνυμα δυσκολιών.
 • Ένα κρύο και γλοιώδες ψάρι προειδοποιεί για υποκρισία.
 • Η αγορά ενός ψαριού, προειδοποιεί για απάτη.
 • Αν στο όνειρο τρώτε ψάρια, τότε σημαίνει υγεία ή για γυναίκες εύκολη γέννα, ενώ στους άντρες σημαίνει ότι θα είναι τυχεροί με τις γυναίκες.
 • Αν είδατε ψαροκόκαλα στο όνειρό σας, σημαίνει ότι απασχολούν το υποσυνείδητό σας υποθέσεις που νομίζατε ότι αποτελούν παρελθόν.
 • Τα νεκρά ψάρια στο όνειρο, δεν είναι καλό σημάδι, διότι συμβολίζουν την απώλεια επιρροής και πλούτου.
 • Αν σας κατάπιε ένα μεγάλο ψάρι, αυτό είναι ένδειξη των ψυχολογικών προβλημάτων και της αδυναμίας που βιώνετε στην πραγματική ζωή.
 • Αν τα ψάρια στο όνειρο ήταν ψημένα ή τηγανισμένα αυτό σημαίνει απογοήτευση από τις δουλειές σας και τις υποθέσεις σας.
 • Αν δείτε τα ψάρια να φεύγουν από το τηγάνι, προμηνύονται δυσάρεστες ειδήσεις.
 • Στην ψυχολογία, το ψάρι στο όνειρο, αντιπροσωπεύει τις συναισθηματικές πτυχές αυτών που τα βλέπουν. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεγάλης συναισθηματικής καταπίεσης.

Σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο, 2ος αι. μ.Χ., τα όνειρα με ψάρι μπορεί να σημαίνουν τα εξής:
Να πιάνει κανείς πολλά και συγχρόνως μεγάλα ψάρια είναι ευοίωνο και κερδοφόρο για όλους έκτος από αυτούς πού έχουν καθιστική εργασία και για τούς σοφιστές, γιατί για τους πρώτους σημαίνει σχόλη, μια και δεν μπορούν και να κάνουν τη συνηθισμένη τους δουλειά και να ψαρεύουν, ενώ για τους δεύτερους προλέγει ότι δεν θα βρουν κατάλληλους ακροατές, επειδή τα ψάρια είναι άφωνα. Τα μικρά ψάρια πού πιάνει κανείς, σημαίνουν στεναχώρια και κατά κανένα τρόπο κέρδος. Επιπλέον, τα ψάρια σημαίνουν κάτι διαφορετικό ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Έχουν το καθένα ως έξης: Όσα ψάρια είναι πολύχρωμα σημαίνουν για τους άρρωστους φάρμακα, ενώ για τους υγιείς δόλο και επιβουλή. Όσα ψάρια είναι κοκκινωπά, σημαίνουν βασανισμό για τους δούλους και τους κακούργους και βίαιο πυρετό και φλεγμονές για τους άρρωστους, ενώ σε αυτούς που προσπαθούν να κρυφτούν φέρνουν φανέρωση. Ή τρίγλη, δηλαδή το μπαρμπούνι, είναι ευοίωνη για τις άτεκνες γυναίκες, γιατί γεννάει τρεις φορές.
Όσα θαλασσινά ξεφορτώνονται το παλιό τους περίβλημα είναι ευοίωνα για τους άρρωστους, τους φυλακισμένους, τους φτωχούς και όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη, γιατί θα ξεφορτωθούν τα δεινά που τους περιβάλλουν. Ανάμεσα στα θαλασσινά γδύνονται το περίβλημα τους τα μαλακόστρακα, για παράδειγμα η γαρίδα, η καραβίδα, το καβούρι, ο αστακός, ο πάγουρας, η λεγόμενη γραύς και όσα άλλα είναι παρόμοια. Αυτά πολλές φορές προμάντεψαν και πληγές, επειδή συχνά χτυπούν τον εαυτό τους, και ξενιτεμούς, επειδή είναι αμφίβια. Όσα θαλασσινά ανακατεύουν την κοιλιά μας και προκαλούν έκκριση των περιττωμάτων σημαίνουν τα ίδια με τα λαχανικά και έχουν την ίδια χρησιμότητα για τους ανθρώπους. Όταν φαγωθούν, λύνουν την κοιλιά όλα τα οστρακόδερμα, όπως ή πορφύρα, ο κήρυκας, το στρείδι, ο στρόμβος, ο αχινός, το μύδι, η πελωρίς, η χηβάδα, τα χτένια, τα καβουράκια και ό,τι άλλο παρόμοιο. Οι πορφύρες και τα καβουράκια συχνά συμφέρουν τους ψαράδες και όσους εργάζονται στην παραγωγή της πορφύρας.
Η πίνα και ο λεγόμενος ερημίτης είναι ευοίωνοι όσον άφορα τους γάμους και τους συνεταιρισμούς, λόγω της συνύπαρξης και ομόνοιας μεταξύ τους. Όσο για τα μαλάκια, συμφέρουν μόνο στους πανούργους, επειδή κρύβονται μεταβάλλοντας τα χρώματα τους και εξομοιούμενα με τους τόπους στους οποίους βρίσκονται. για τους υπολοίπους σημαίνουν εμπόδια και περιορισμούς, επειδή αρπάζονται και κολλούν, και ως προς τις δραστηριότητες προλέγουν πολλές αδυναμίες, επειδή δεν έχουν οστά, δεδομένου ότι η δύναμη του σώματος είναι τα οστά. Μαλάκια είναι τα έξης: το χταπόδι, το καλαμάρι, η τσούχτρα, ο ναυτίλος, το μοσκοχτάποδο, ο πορφυρίων και η σουπιά. Αυτή είναι και η μόνη που ωφελεί όσους προσπαθούν να αποδράσουν, λόγω της μελάνης που πολλές φορές χρησιμοποιεί και ξεφεύγει. Το αναφέρει αύτό το όνειρο και ο Αντιφών ο Αθηναίος. Από όσα ψάρια είναι χονδροϊχθύες, όλα τα μακριά σημαίνουν ματαιοπονία και δεν φέρνουν εις πέρας όσα ελπίζει κανείς, επειδή ξεγλιστρούν από τα χέρια και δεν έχουν λέπια, που περιβάλλουν το σώμα όπως τα αποκτήματα τους ανθρώπους. Αυτά είναι η μύραινα, το χέλι και ο γόγγρος. Τα πλατιά σημαίνουν κινδύνους λόγω της αγριάδας τους, και επιβουλές, για παράδειγμα το σελάχι, η μουδιάστρα, η χελιδόνα, ο λεγόμενος αετός, ο γαλέος και η ρίνα, και αν υπάρχει και τίποτε άλλο πού να τους μοιάζει.
Όσα ψάρια μοιάζουν με τα λεπιδωτά αλλά δεν έχουν λέπια, για παράδειγμα ο τόννος και τα είδη του, η πρημάς, η παλαμύδα, ο σίμος, η σφύραινα, ο κολιός και τα παρόμοια, σημαίνουν ότι θα ξεγλιστρήσουν οι ελπίδες του ονειρευόμενου. Οι μουρμούρες, τα μελανούρια, οι σκορπιοί και οι γωβιοί σημαίνουν ότι θα πέσει κανείς σε πανούργους και δυσάρεστους ανθρώπους, ενώ οι πέρκες και οι γλίνοι σε κακούς και ανώφελους. Τα λιμνήσια ψάρια είναι ευοίωνα, όμως σε μικρότερο βαθμό, γιατί είναι λιγότερο πολυτελής τροφή από τα θαλασσινά και δεν είναι το ίδιο θρεπτικά.
Οι βάτραχοι προμηνύουν ανθρώπους πλάνους και επαίτες, ενώ για όσους βγάζουν το ψωμί τους από τον όχλο είναι καλοί. Γνωρίζω και κάποιον οικιακό δούλο πού ονειρεύτηκε ότι επέσειε τις γροθιές του σε βατράχους, και έγινε επιστάτης στο σπίτι του αφέντη του, διοικώντας τους ανθρώπους του σπιτιού γιατί η λίμνη σήμαινε το σπίτι, οι βάτραχοι τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα, και οι απειλητικές γροθιές τη διαταγή.
Να δει κανείς κάποιο θαλασσινό θηρίο μέσα στη θάλασσα, έκτος από το δελφίνι, δεν είναι συμφέρον για κανέναν. Γιατί αυτό όταν το βλέπει κανείς στη θάλασσα είναι ευοίωνο, και όπου πηγαίνει, από εκεί σημαίνει ότι θα πνεύσει άνεμος. Έξω από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο κάθε θαλάσσιο θηρίο που θα δει κανείς είναι καλό, γιατί δεν είναι σέ θέση να κάνει κακό εκεί όπου δεν μπορεί ούτε τον εαυτό του να σώσει, ενώ σπαρταράει και χαροπαλεύει. Γι' αυτό και σημαίνει ότι οι εχθροί όχι μόνο δεν θα καταφέρουν τίποτα άλλα και θα έχουν κακό τέλος επειδή είναι κακοί. Όμως δελφίνι που το βλέπει κανείς έξω από τη θάλασσα δεν είναι ευοίωνο, γιατί σημαίνει ότι θα δει να πεθαίνει κάποιος από τους πιο αγαπημένους του ανθρώπους.
Να βρει κανείς νεκρά ψάρια στη θάλασσα δεν είναι καλό, γιατί σημαίνουν μάταιες ελπίδες και δεν αφήνουν να βγουν εις πέρας τα προσδοκώμενα. Να πιάνει ζωντανά ψάρια είναι καλύτερο. Τις ερμηνείες σχετικά με την παρασκευή και το καρύκευμα τους πρέπει να τις βγάζει κανείς με βάση το καρύκευμα των κρεάτων. Επιπλέον, να ονειρευτεί κανείς ότι είδε ψάρι στο κρεββάτι του είναι κακό για όποιον συνηθίζει να ταξιδεύει στη θάλασσα και για τον άρρωστο, γιατί για τον πρώτο σημαίνει ναυάγιο και για τον δεύτερο κίνδυνο από υγρά ή μέσω υγρών. Και αν γυναίκα πού είναι έγκυος ονειρευτεί ότι γέννησε ψάρι, κατά πώς λένε οι παλιοί θα γεννήσει παιδί βουβό, αλλά κατά πώς παρατήρησα ο ίδιος, ολιγόχρονο. Πολλές μάλιστα γέννησαν και νεκρά παιδιά, γιατί κάθε ψάρι πεθαίνει έξω από το στοιχείο πού το περιέχει.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.