Αλφαβητική Αναζήτηση:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Η ερμηνεία των ονείρων (ονειρολογία) είναι να δώσουμε στα γεγονότα, στα συναισθήματα και τις εικόνες του ονείρου ένα συμβολικό νόημα και να τα ερμηνεύσουμε. Προβλήματα, επιθυμίες ή φόβοι που συμβαίνουν στο υποσυνείδητο, εκφράζονται στα όνειρα σε διάφορες εικόνες και μπορούν στη συνέχεια να αποκρυπτογραφηθούν και να υποστούν επεξεργασία. Εν τω μεταξύ, η ψυχανάλυση ασχολείται επίσης με μια θεραπευτική και διαγνωστική διαδικασία με την ερμηνεία των ονείρων. Τα όνειρα δεν θεωρούνται μόνο ως ηλεκτρικές παρορμήσεις του εγκεφάλου, αλλά και ως πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Στην ψυχολογία, η ερμηνεία των ονείρων εξυπηρετεί την αυτογνωσία. Οι υποτιθέμενες κρυφές προθέσεις, οι φόβοι και τα τραύματα μπορούν να έρθουν στο φως μέσω διαφορετικών συμβόλων στο όνειρο και να αναλυθούν.

Η ιστορία της ερμηνείας των ονείρων
Επί αιώνες, άνθρωποι από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς πίστευαν ότι τα όνειρα είναι μηνύματα του υποσυνείδητου. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για την έννοια των ονείρων τους, η ερμηνεία των ονείρων έχει μακρά ιστορία. Όχι μόνο με το πρώτο βιβλίο στην ερμηνεία των ονείρων 1300 π.Χ., αλλά ήδη από το 4000 π.Χ. είχαν διαπιστώσει τη σημαντικότητα της καταγραφής των ονείρων.
Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα όνειρα στέλνονται από τις ανώτερες δυνάμεις. Τα όνειρα, αλλά κυρίως οι εφιάλτες, ελήφθησαν πολύ σοβαρά και τα υποτιθέμενα πνευματικά και θεϊκά μηνύματα ερμηνεύτηκαν. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η ιδέα του Δούρειου Ίππου, ήρθε στον Οδυσσέα στο όνειρο.
Με την εποχή του Διαφωτισμού, η προσέγγιση της ερμηνείας των ονείρων άλλαξε. Στο μεταρρυθμιστικό κίνημα που ξεκίνησε γύρω στο 1700, η λογική σκέψη κέρδισε τεράστια σημασία. Η έφεση στη λογική και η στροφή προς τις φυσικές επιστήμες δημιούργησαν αμφιβολίες για το χαρακτήρα του ονείρου ως φορέα μηνυμάτων. Οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι υποστήριζαν μια σαφή οριοθέτηση του ονείρου και της πραγματικότητας, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησαν να οικοδομήσουν ένα σύστημα διαφορετικών τύπων ονείρων για να τα ερμηνεύσουν. Για πρώτη φορά όχι μόνο τα υπερφυσικά αίτια αλλά και φυσικά όπως τα συναισθήματα και οι μνήμες κατηγορήθηκαν για τα όνειρα και το περιεχόμενό τους.

Παραλλαγές της ερμηνείας των ονείρων
Ακόμη και αν οι ερευνητές των ονείρων συμφωνούν ότι τα όνειρα είναι κάτι περισσότερο από τυχαίες εμπειρίες τις οποίες αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας ως πραγματικότητα, οι απόψεις διαφέρουν ως προς το νόημα του ονείρου. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι θεωρίες, είναι το ερώτημα ως προς τη σημασία των γεγονότων και των μηνυμάτων που βιώνει κάποιος στο όνειρο.

Ερμηνεία ονείρων κατά τον Ζίγκμουντ Φρόυντ.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της σύγχρονης ερμηνείας των ονείρων, τα όνειρα είναι κάτι πολύ περισσότερα από την επεξεργασία εμπειριών. Το περιεχόμενο των ονείρων εμπεριέχει την εκπλήρωση επιθυμιών του υποσυνείδητου. Το περιεχόμενο των ονείρων προέρχεται κυρίως από γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Ειδικά στα παιδιά, τα όνειρα συχνά συνδέονται με ευσεβείς πόθους. Στους ενήλικες αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Προκειμένου να αναγνωριστεί η πραγματική έννοια του ονείρου, πρέπει να αναλυθούν τα περιεχόμενα των ονείρων που έχουν διαστρεβλωθεί και ξεπλυθεί. Ο Φρόυντ ήταν της γνώμης ότι το υπερεγώ αποφεύγει τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία επανέρχονται στον ύπνο.

Ερμηνεία ονειρων κατά τον Carl Gustav Jung
Ο Carl Gustav Jung πίστευε ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν την εσωτερική πραγματικότητα του ατόμου. Θεωρεί τα όνειρα όχι ως καθαρή εκπλήρωση επιθυμίας, αλλά ως διαδικασία που χρησιμεύει ως αποζημίωση της συνείδησης. Τα όνειρα κατά το Jung αποκαλύπτουν πτυχές του εαυτού μας, που συνήθως δεν είναι συνειδητές. Αποκαλύπτουν ασυνείδητα κίνητρα που λειτουργούν στις σχέσεις μας και παρουσιάζουν νέες οπτικές γωνίες, σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Ενθύμηση ονείρων.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι σπάνια ή ποτέ δεν ονειρεύονται. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε άτομο ονειρεύεται και μάλιστα περισσότερες φορές τη νύχτα και συνολικά περίπου μιάμιση ώρα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα όνειρο, αλλά περίπου τέσσερις έως έξι διαφορετικές ιστορίες ονείρων, διάφορα μικρά όνειρα και μεμονωμένες σκηνές ονείρου. Το ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε ένα όνειρο το πρωί, δεν σημαίνει ότι δεν ονειρευτήκατε. Απλά δεν το θυμάστε. Με λίγη άσκηση μπορείτε να θυμάστε καλύτερα τα όνειρά σας και να τα ερμηνεύσετε αργότερα. Το όνειρο REM, ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό και έντονο όνειρο, εμφανίζεται μόνο στην ομώνυμη φάση ύπνου (REM). Επειδή κάποιο μέρος του εγκεφάλου είναι ακόμα ενεργό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ύπνου, μπορείτε να θυμηθείτε καλύτερα αυτά τα όνειρα.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.