Αλφαβητική Αναζήτηση:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

dentro 400Το δέντρο στο όνειρο, σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, ενσαρκώνει το δέντρο της ζωής και αντιπροσωπεύει την αρμονία μεταξύ ουρανού, γης και ύδατος. Σαν ανθρώπινη μορφή, είναι μια όρθια φιγούρα που δείχνει προς τον ουρανό και ενσωματώνει τη ζωτικότητα. Περιγράφει τη δύναμη και την ενέργεια, τις ιδέες και τη συμπεριφορά του ονειρευόμενου. Με τη σωστή ερμηνεία του ονείρου, ο ονειρευόμενος θα είναι σε θέση να διαμορφώσει με επιτυχία τη ζωή του σε όλους τους τομείς.

Αναλυτικότερα, στα όνειρα με δέντρο, ο ονειροκρίτης δίνει τις παρακάτω ερμηνείες:

 • Ψηλά δέντρα, σημαίνουν δύναμη και ειδικές τιμές.
 • Νέο δέντρο, προμηνύει τη γέννηση.
 • Δέντρο με πράσινα φύλλα, είναι καλός οιωνός και σημαίνει ικανοποίηση.
 • Αειθαλές δέντρο, συμβολίζει τη μακροζωία ή την αθανασία,
 • Κάτοχος ενός ή περισσότερων δέντρων στο όνειρο, θα έχει μακρά και υγιή ζωή.
 • Όνειρο με μπουμπούκια ή νεαρά φύλλα, σημαίνει ότι παλιές επιθυμίες θα εκπληρωθούν σύντομα.
 • Για τους αρρώστους, το δέντρο προμηνύει ανάρρωση, εάν το δέντρο είναι υγιές και ανθισμένο.
 • Όνειρο με ανθισμένο δέντρο, προμηνύει μεγάλη προσωπική ευτυχία.
 • Δέντρο φορτωμένο με φρούτα, δείχνει μια επιτυχημένη ζωή.
 • Το κόψιμο καρπών από το δέντρο, προμηνύει περιπέτεια.
 • Το κούνημα δέντρου, προμηνύει τύχη.
 • Ανέβασμα σε δέντρο ή το να κάθεται κανείς επάνω του, δείχνει πλεονέκτημα, τιμή και ασφαλή ζωή. Επίσης μπορεί να σημαίνει και δημιουργία εχθρών, λόγω υπερβολικής φιλοδοξίας.
 • Το πέσιμο από δέντρο προμηνύει μεγάλο κίνδυνο. Επίσης έκθεση σε κοροϊδία.
 • Το να κάθεται κανείς κάτω από πράσινο δέντρο, είναι προμήνυμα καλών νέων.
 • Με έναν φίλο κάτω από πράσινο δέντρο, προμηνύει απροσδόκητη ευτυχία, ή ευτυχισμένο γάμο.
 • Το γυμνό δέντρο, σημαίνει έλλειψη χρημάτων ή απώλεια μεγάλου χρηματικού ποσού.
 • Μαραμένο δέντρο, είναι σύμβολο κακών επαγγελματικών, αποτυχίας και θλίψης.
 • Κόψιμο, πέσιμο, κάψιμο δέντρου, ή δέντρο χτυπημένο από αστραπή, δείχνει δυστυχία που μπορεί να αποφευχθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες. Είναι προμήνυμα ασθένειας ή απογοήτευσης.
 • Κομμένο δέντρο, προμηνύει μια νέα εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή.
 • Ξερίζωμα δέντρου, προμηνύει σπατάλη ενέργειας και πλούτου.

Ο Αρτεμίδωρος (2ος αι. μ.Χ.) ερμηνεύει το όνειρο με δέντρο ως εξής:
Η ελιά σημαίνει γυναίκα, αθλητισμό, εξουσία και ελευθερία, και γι' αυτόν τό λόγο είναι καλό να τη βλέπει κανείς ευθαλή και εδραιωμένη από τις ρίζες και να έχει καρπό δεμένο και ώριμο. Όταν τρυγούνται οι ελιές είναι καλές για όλους τους άλλους, αλλά στους δούλους προμαντεύουν χτυπήματα γιατί ο καρπός τους πέφτει κάτω με χτυπήματα. Να μαζεύει κανείς ελιές από κάτω ή να τρίβει ελιές (εννοώ τον καρπό) σημαίνει κόπο και κάματο.
Η βελανιδιά σημαίνει άνθρωπο πλούσιο λόγω της θρεπτικής της αξίας, ή ηλικιωμένο, επειδή ζει πολλά χρόνια, ή χρόνο, για τον ίδιο λόγο.
Η δάφνη σημαίνει γυναίκα ευκατάστατη, επειδή είναι αειθαλής, και όμορφη, μιά και είναι χαριτωμένο δέντρο, και ξενιτεμό, φυγή και αποτυχία στις προσδοκίες, λόγω του μύθου του σχετικού με το δέντρο. Για τους γιατρούς και τους μάντεις πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως η τέχνη τους, επειδή είναι το ιερό δέντρο του Απόλλωνα.
Το κυπαρίσσι είναι σύμβολο μακροθυμίας και καθυστέρησης λόγω του ύψους του.
Το πεύκο και η κουκουναριά για τους πλοιοκτήτες και όλους όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα, πρέπει να γίνονται αντιληπτά ως το καράβι λόγω της κατασκευής των πλοίων, και της πίσσας και της ρητίνης πού παράγονται από αυτά τα δέντρα. Για όλους τους άλλους σημαίνουν στεναχώρια και φυγή, επειδή αγαπούν τον άνεμο.
Οι ροδιές, οι μηλιές, οι απιδιές, οι αχλαδιές και όλα τα παρόμοια έχουν την ίδια ερμηνεία με τον καρπό τους, που την ανάφερα στο κεφάλαιο για τις τροφές.
Τα πλατάνια, οι λεύκες, οι φτελιές, οι οξιές, οι μελιές και όλα τα παρόμοια συμφέρουν μόνον όσους ξεκινούν για πόλεμο και τους χτίστες, τους πρώτους επειδή από αυτά τα δέντρα γίνονται όπλα, ενώ τους δεύτερους επειδή εργάζονται με αυτά. Όμως για τούς υπολοίπους είναι σύμβολα φτώχειας και ανέχειας επειδή είναι άκαρπα. Μόνο η λεύκα συμφέρει τούς αθλητές λόγω του Ηρακλή.
Τα πυξάρια, οι μυρσίνες και οι ροδοδάφνες σημαίνουν γυναίκες πορνικές και όχι ολότελα αξιοπρεπείς. Για όσους ξεκινούν κάποια επιχείρηση σημαίνουν απάτες, και για τους άρρωστους ανάρρωση και υγεία. Για τους υπολοίπους καταλήγουν σύμβολα ματαιοπονίας.
Σχετικά με τα υπόλοιπα δέντρα πρέπει να βγάζουμε τις ερμηνείες σύμφωνα με τις προαναφερθείσες αρχές, πάντοτε παραδεχόμενοι ως όμοια αυτά που είναι όμοια ως προς τις πραγματοποιήσεις τους. Γιατί η ονειροκριτική δεν είναι άλλο από σύγκριση ομοειδών πραγμάτων. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου και το έξης, ότι τα δέντρα που σημαίνουν κάτι καλό είναι ευοίωνα όταν είναι θαλερά και γεμάτα καρπούς, ενώ αν είναι μαραμένα ή ξεριζωμένα ή χτυπημένα από κεραυνό ή με κάποιον άλλο τρόπο καμένα από φωτιά, σημαίνουν το αντίθετο. Κι αυτά πού σημαίνουν κάτι κακό, όταν μαραίνονται και καταστρέφονται, καταλήγουν ευμενέστερα ως προς την πραγματοποίηση τους.
Να θυμάσαι ότι τα δέντρα έχουν την ίδια σημασία με τους καρπούς τους και με τους θεούς για τούς οποίους είναι ιερό το καθένα. Γενικά όλα τα καρποφόρα δέντρα είναι καλύτερα από τα άγρια κι ανάμεσα στα καρποφόρα είναι καλύτερα τα αειθαλή, με εξαίρεση την ελιά και τη δάφνη. Από αυτά τα δύο δηλαδή, η ελιά έχει παρατηρηθεί ότι για τούς άρρωστους είναι θανατηφόρα, και ή ίδια και ο καρπός της και τα φύλλα, ενώ ή δάφνη είναι σωτήρια. Και είναι φυσικό, επειδή τούς πεθαμένους τους κηδεύουν με κλαδιά ελιάς, αλλά ποτέ με δάφνης. Τα άκαρπα δέντρα είναι χειρότερα, με εξαίρεση αυτούς που ασκούν το επάγγελμα τους από αυτά ή μέσω αυτών. Τα δέντρα πού ζουν πολλά χρόνια ως προς τις προθεσμίες είναι σημάδια καθυστέρησης, ενώ για τις αρρώστιες καταλήγουν σωτήρια. Όμως τις υπόλοιπες πραγματοποιήσεις των ονείρων τις φέρνουν αργότερα. Το ίδιο και όσα φυτρώνουν και μεγαλώνουν με αργό ρυθμό. Τα δέντρα με χαρακτηριστικά αντίθετα από αυτά σημαίνουν και τα αντίθετα πράγματα. Οι ακίδες, τα αγκάθια, τα παλιούρια και οι βάτοι είναι όλα ωφέλιμα ως προς την ασφάλεια, επειδή σχηματίζουν φράχτες και περιφράξεις κτημάτων, όμως ως προς τις απεμπλοκές δεν είναι ολότελα ωφέλιμα επειδή αρπάζονται. Είναι πιο ωφέλιμα για τους τελώνες, τους ταβερνιάρηδες, τους ληστές, όσους κλέβουν στο ζύγι και τους απατεώνες, παρά για τους υπολοίπους ανθρώπους, επειδή αυτοί αποσπούν ξένα πράγματα με τη βία ακόμη κι από οποίους δεν το θέλουν.
Κάποιος ονειρεύτηκε ότι μεταμορφώθηκε κι έγινε τεράστιο διχαλωτό δέντρο, κι ήταν από τη μία πλευρά λεύκα κι από την άλλη πεύκο. Στη συνέχεια, πάνω στη λεύκα κάθισαν κάθε λογής πουλιά, ενώ πάνω στο πεύκο κάθισαν γλάροι και όσα άλλα θαλασσοπούλια υπάρχουν. Απέκτησε δύο παιδιά, από τα όποια το ένα έγινε αθλητής, λόγω της λεύκας, και ταξιδεύοντας διέπρεψε ανάμεσα σε κάθε είδους ανθρώπους αλλοεθνείς. Ο άλλος, αν και ήταν γιος γεωργού, έγινε καραβοκύρης, και μάλιστα από αυτούς πού κάνουν διάσημα ταξίδια. Ο ίδιος αυτός πού είδε το όνειρο έζησε με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.