Αλφαβητική Αναζήτηση:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

thanatos 400Το όνειρο με θάνατο, σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαίνεται. Αντίθετα, σημαίνει συνέχεια της ζωής ή ίσως ανησυχία για αγαπημένο μας πρόσωπο που έχουμε καιρό να δούμε.
Σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο, τον ονειροκριτικό, ο θάνατος στο όνειρο ενός άγαμου άντρα προλέγει γάμο, επειδή και τα δύο, γάμος και θάνατος, θεωρούνται σταθμοί για τούς ανθρώπους, και πάντοτε συμβολίζονται το ένα από το άλλο.

Αναλυτικά, η ερμηνεία του ονειροκρίτη για τα όνειρα με θάνατο:

  • Ανύπαντρες που θα δουν ζωντανό συγγενή τους να είναι πεθαμένος, θα δεχτούν πρόταση γάμου και το συγκεκριμένο πρόσωπο θα παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. 
  • Αν δείτε πως πέθανε συγγενής ή φίλος που λείπει καιρό, το όνειρο σημαίνει πως θα τον συναντήσετε σύντομα.
  • Αν όμως δείτε πως το αγαπημένο σας πρόσωπο πεθαίνει από τσίμπημα φιδιού, είναι κακός οιωνός. Το συγκεκριμένο πρόσωπο κάτι θα πάθει ή θα αρρωστήσει. 
  • Αν δείτε ότι πεθαίνετε από φυσικό θάνατο, σημαίνει πως θα λάβετε ευχάριστες ειδήσεις. Αν όμως ο θάνατος προήλθε από τραύματα, κινδυνεύουν τα επαγγελματικά σας συμφέροντα.
  • Αν δείτε στο όνειρο θάνατο ζώων (σφάξιμο ζώων) και λερώνεστε από το αίμα τους, θα ξεπεράσετε προβλήματα και γρήγορα θα αναρρώσετε.

Ο Αρτεμίδωρος ο ονειροκριτικός (2ος Αι. μ.Χ.) γράφει για τα όνειρα με θάνατο:
Να ονειρεύεσαι ότι πέθανες και σε κηδεύουν και σε θάβουν προλέγει ελευθερία για ένα δούλο που δεν απολαμβάνει εμπιστοσύνης, γιατί ο πεθαμένος δεν έχει αφέντη και έχει πάψει πιά να κοπιάζει και να υπηρετεί. Όμως για ένα δούλο πού απολαμβάνει εμπιστοσύνη, ο θάνατος του την αφαιρεί. Σε έναν άγαμο άντρα προλέγει γάμο, επειδή και τα δύο, γάμος και θάνατος, θεωρούνται σταθμοί για τούς ανθρώπους, και πάντοτε συμβολίζονται το ένα από το άλλο. Γι' αυτό το λόγο στους άρρωστους το να παντρεύονται προλέγει θάνατο, επειδή τα ίδια συμβαίνουν και στις δύο περιπτώσεις, και γι' αυτόν πού παντρεύεται και γι' αυτόν πού έχει πεθάνει, δηλαδή πομπή φίλων, ανδρών και γυναικών, στεφάνια, αρώματα, μύρα και μεταβίβαση περιουσίας. ο θάνατος χωρίζει τον παντρεμένο από τη γυναίκα του, όπως επίσης χαλάει τις σχέσεις και χωρίζει μεταξύ τους τούς συνεταίρους, τούς φίλους και τα αδέρφια, γιατί οι πεθαμένοι δεν συναναστρέφονται τούς ζωντανούς, ούτε πάλι οι ζωντανοί τούς πεθαμένους. Αυτόν πού βρίσκεται στην πατρίδα του τον στέλνει σέ ξένη γη, επειδή αυτός πού πέθανε δεν μένει πιά στον ίδιο τόπο, ενώ αυτόν πού βρίσκεται σέ ξένη γη τον φέρνει στην πατρίδα του, γιατί ο πεθαμένος θάβεται στή γή, πού είναι ή κοινή πατρίδα όλων. Τούς αθλητές ο θάνατος τούς κάνει να νικήσουν σε ιερούς αγώνες, γιατί οι πεθαμένοι έχουν φτάσει στο τέρμα τους, όπως και οι νικητές. Να πεθαίνει κανείς είναι ευοίωνο και για τούς ανθρώπους των γραμμάτων και για τούς πατεράδες, γιατί θα έχουν ως μνημεία οι πατέρες τα παιδιά τους και οι άνθρωποι των γραμμάτων τα συγγράμματα της σοφίας τους.
Παρατήρησα ότι ο θάνατος είναι ευοίωνος για τούς λυπημένους και για τούς φοβισμένους (γιατί οι πεθαμένοι δεν νοιώθουν φόβο ούτε λύπη), καθώς και για όσους έχουν δίκη σχετική με γη και αυτούς πού θέλουν να αγοράσουν γη, επειδή οι πεθαμένοι είναι κυρίαρχοι της γης. Ως προς τις υπόλοιπες δίκες είναι δυσοίωνο να πεθαίνει κανείς, γιατί οι πεθαμένοι είναι ανώφελοι και βρίσκονται στο έλεος των ζωντανών. Αν κάποιος που είναι άρρωστος ή έχει κάποιον πόνο, ονειρευτεί ότι έχει πεθάνει, θα βρεθεί χωρίς πόνο κι αρρώστια, γιατί έτσι είναι και οι πεθαμένοι. Δεν διαφέρει σε τίποτα είτε ονειρευτεί κανείς μόνο ότι πέθανε ή ότι κηδεύτηκε ή θάφτηκε. Να ονειρευτεί κανείς ότι θάφτηκε ζωντανός δε συμφέρει κανέναν, γιατί ως επί το πλείστον σημαίνει φυλακή και δεσμά. Ό,τι κι αν σημαίνει ο θάνατος, καλό ή κακό, για αυτό θα είναι κανείς υπεύθυνος ο ίδιος, εάν αυτοκτονήσει. Αν όμως πεθάνει από άλλη αιτία, μέσω αυτής της άλλης αιτίας θα πραγματοποιηθεί και το όνειρο. Όλοι οι θάνατοι από καταδίκη κάνουν και τα καλά και τα κακά πού προμηνύουν εντονότερα. Αξίζει να μιλήσει κανείς για αυτούς τούς θανάτους ανάλογα με το είδος τους.
Αν ονειρευτείς ότι κατέβηκες στον Άδη και βλέπεις τα του Άδη, όσα πιστεύεται ότι βρίσκονται εκεί, για όσους ευημερούν και ζουν κατά πως θέλουν σημαίνει ανεργία και βλάβη, επειδή οι κάτοικοι του Άδη είναι άεργοι, ψυχροί και ακίνητοι. Για όσους είναι προσεκτικοί ή έχουν φροντίδες ή λύπες, προλέγει απαλλαγή από τις μέριμνες και τις λύπες, επειδή οι κάτοικοι του Άδη δεν γνωρίζουν καμία λύπη και φροντίδα. Για τους υπολοίπους σημαίνει ξενιτειά ή εν πάση περιπτώσεις τους διώχνει από τα μέρη στα όποια βρίσκονται, αφενός επειδή οι παλιοί έλεγαν για όσους ξενιτευόντουσαν σε μέρη μακρινά ότι τράβηξαν για τον Άδη, αφετέρου επειδή το δείχνει και η ίδια η λογική, εφόσον οι κάτοικοι του Άδη δεν βρίσκονται στον παλιότερο τόπο διαμονής τους. Αν πάλι κάποιος ονειρευτεί ότι γύρισε πίσω από τον Άδη, θα επιστρέψει από την ξενιτειά στην πατρίδα του, ειδεμή, θα περάσει τη ζωή του στην ξενιτειά. Πολλές φορές η κάθοδος στον Άδη επαναφέρει τους ξενιτεμένους στην πατρίδα τους. Να ονειρευτείς ότι κατέβηκες στον Άδη και σε εμπόδιζαν κάποιοι να ξανανέβεις στους ανθρώπους, συγκρατώντας σε με τη βία, σημαίνει ότι θα σε ρίξουν στη φυλακή, ενώ σε πολλούς προμάντεψε μακρόχρονη αρρώστια και θάνατο εξ αιτίας της. να βρεις όμως κάποια διέξοδο και να ανέβεις σώζει τον άρρωστο από κάποιον έσχατο κίνδυνο, γιατί συνηθίζουμε να λέμε ότι "ανέβηκε από τον Άδη" αυτός πού γλύτωσε, αντίθετα από κάθε προσδοκία.
Αν κάποιος που ονειρεύεται ότι πέθανε και αναστήθηκε, δεν πραγματοποιούνται πλέον όσα συμβολίζονται από το θάνατο. Ο Λεωνάς, ο Σύριος παλαιστής, ενώ επρόκειτο να λάβει μέρος στο διαγωνισμό της Ρώμης, ονειρεύτηκε ότι πέθανε και κηδευόταν, και ότι κάποιος προπονητής που συνάντησε την κηδεία του θύμωσε με αυτούς πού τον κήδευαν, επειδή τον κήδευαν γρήγορα και με μάταια σπουδή, γιατί ήταν δυνατό να αναστηθεί. Έπειτα τον άλειψε στο στήθος με ζεστό λάδι και τούφες μαλλί και τον έκανε να αναστηθεί. ο Λεωνάς διακρίθηκε στο διαγωνισμό παλεύοντας αξιοσημείωτα καλά, όμως ενώ επρόκειτο να στεφανωθεί τον εμπόδισε ο προπονητής, πού δημιούργησε κωλύματα στην απονομή του στεφάνου. Γιατί είχε δωροδοκηθεί και δεν τον άφησε να διαγωνιστεί παλεύοντας για το στεφάνι.
Ο Μένανδρος ο Σμυρναίος πού τραβούσε για τούς Ολυμπιακούς αγώνες ονειρεύτηκε ότι τον είχαν θάψει στο Ολυμπιακό στάδιο, κι έγινε ολυμπιονίκης.
Όσα θάβονται μαζί με τούς νεκρούς, αυτά δεν είναι καλά ούτε να τα δώσει κανείς σε νεκρό, ούτε να τα πάρει από αυτόν, γιατί φέρνουν θάνατο είτε στον ίδιο τον ονειρευόμενο είτε σε κάποιον από τούς δικούς του. Από τα υπόλοιπα πράγματα, ούτε ένα δεν συμφέρει να το δώσει κανείς σέ νεκρό, όμως όλα συμφέρει να τα πάρει από νεκρό, και όλα μαζί και ένα-ένα χωριστά, ιδίως τροφές, χρήματα, σκεύη και ρούχα.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.