Αλφαβητική Αναζήτηση ονείρων:

A  B  C D  E  Z  H  TH I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο γενικός συμβολισμός των χρωμάτων στα όνειρα, επηρεάζεται από τις προσωπικές προτιμήσεις ή αντιπάθειες ορισμένων χρωμάτων. Αυτό που επίσης εμποδίζει τα χρώματα να έχουν καθολική έννοια ως ονειρικά σύμβολα, είναι οι πολλές διαβαθμίσεις τους, τα επίπεδα κορεσμού και οι τιμές φωτεινότητας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα φωτεινότερα χρώματα ερμηνεύονται με την έννοια της χαράς, της αλαζονείας και μερικές φορές και της ευαισθητοποίησης. Κάθε σύμβολο και κάθε χρώμα φέρει αμφίθυμα και διφορούμενα μηνύματα.

Τα χρώματα που σπάνε από το μαύρο ή το λευκό εκφράζουν μια διαταραχή ή φινέτσα που σχετίζεται με το συμβολισμό του αντίστοιχου χρώματος. Τα μεικτά χρώματα έχουν τις έννοιες των αντίστοιχων μεμονωμένων χρωμάτων. Επομένως, το βιολετί χρώμα αποτελείται από το κόκκινο, δηλαδή του αίματος και της καρδιάς και του μπλε, δηλαδή της ψυχής, και έτσι, μεταξύ άλλων, δίνει το νόημα του ψυχικού πάθους.

Στη συνέχεια, θα βρείτε το συμβολισμό των πιο σημαντικών χρωμάτων που εμφανίζονται στο όνειρο. Καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι τα χρώματα δεν είναι αρχέτυπα, αυτή η συμβολική έννοια μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε άνθρωπο της δυτικής κουλτούρας. Στην ασιατική και εν μέρει και στην αφρικανική κουλτούρα, τα διαφορετικά χρώματα παρουσιάζονται διαφορετικά από ό,τι στον πολιτιστικό μας χώρο. Τα πρωτογενή χρώματα δείχνουν αδιάσπαστες, πρωτότυπες ενέργειες, τα δευτερεύοντα χρώματα αναφέρονται σε διαφοροποιημένες ή μικτές ενέργειες. Στο φάσμα του ουράνιου τόξου το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο είναι τα ζεστά, ενεργά χρώματα και το μπλε, το λουλακί και το βιολετί τα κρύα, τα παθητικά. Το πράσινο είναι μια σύνθεση ζεστού και κρύου. Το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα. Τα χρώματα μπορούν να έχουν νόημα σε ένα όνειρο, αλλά συχνά γίνονται κατανοητά μόνο σε σχέση με άλλα σύμβολα. Το γεγονός ότι τα χρώματα εμφανίζονται σε πολλές αποχρώσεις, επίπεδα φωτεινότητας και κορεσμού, είναι το ιδανικό μέσο για να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις ψυχικές ιδιοσυγκρασίες και τις θερμοκρασίες. Σε ένα πολύχρωμο σύμβολο ονείρου, η συναισθηματική διάθεση αυτού του συμβόλου εκφράζεται με όρους χρώματος. Είτε ονειρεύεστε τη φίλη σας σε ένα κόκκινο, λευκό ή μαύρο φόρεμα, κάνει μια σημαντική διαφορά.
Ορισμένα από τα χρώματα εξετάζονται ξεχωριστά. Μπορείτε να τα αναζητήσετε με την κατάλληλη λέξη-κλειδί.

Αναλυτικά, ο ονειροκρίτης, δίνει και τις ακόλουθες ερμηνείες στα όνειρα με χρώματα:

 • Το Λευκό για τη γυναίκα, σημαίνει αθωότητα, ανωριμότητα ή φτωχή συναισθηματική ζωή. Το λευκό συμβολίζει τη δύναμη και την αντανάκλαση του απόλυτου. Το λευκό εμφανίζεται τόσο ως επιθετικό χρώμα, όσο και ως χρώμα αθωότητας. Ως χρώμα ονείρου θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι το λευκό είναι το χρώμα που εύκολα λερώνεται. Ίσως είναι ο συμβολισμός του ονείρου ότι πρέπει κάτι να καθαρίσετε, να ξεδιαλύνετε.
 • Το Μαύρο συχνά συμβολίζει τον άνθρωπο, αλλά και τις σκοτεινές, ασυνείδητες πλευρές της προσωπικότητας, τις οποίες συχνά φοβάται κανείς. Το μαύρο είναι το «χρώμα» του σκότους. Είναι όμως και το χρώμα της δημιουργικότητας, επειδή τα πάντα γεννιούνται από το σκοτάδι.
 • Το ασπρόμαυρο αναφέρεται στον ονειροπόλο στην ενσωμάτωση των εσωτερικών αντιθέσεων του.
 • Ο γκρι, όπως το πράσινο είναι μείγμα του φωτός και του σκότους, αλλά συμβολίζει τη ζωή, το γκρι είναι μάλλον συνδεδεμένο με τον θάνατο. Το γκρι θεωρείται συχνά βαρετό χρώμα. Το γκρι είναι το τυπικό «χρώμα» της σκιάς και έχει το νόημα του ασυνείδητου.
 • Το μπεζ είναι ένα δυσδιάκριτο και μερικές φορές βαρετό χρώμα. Στο όνειρο συμβολίζει συχνά τη σύμβαση, αλλά και την καθημερινή ζωή ...
 • Το κόκκινο είναι το χρώμα του πολέμιου Άρη, που προσωποποιεί τη φωτιά και τη ζωντάνια. Συμβολίζει επίσης τη βασιλική ή αυτοκρατορική δύναμη, το θάρρος και το πάθος, αλλά και την παιδικότητα, θυμό, μίσος και σκληρότητα. Το κόκκινο χρώμα τονίζει τη φυσική όψη στο όνειρο, τη δραστηριότητα και τη χαρά, το πάθος και την αγάπη. Το έντονο κόκκινο εξισώνεται με τη συναισθηματική ζεστασιά και την ειλικρινή αγάπη. Σκούρο κόκκινο συμβολίζει την ενέργεια και τις κινητήριες δυνάμεις, τα πάθη και τις επιθυμίες που κυριαρχούν σε ένα άτομο.
 • Κόκκινο κερασί: Αυτό το εντυπωσιακό κόκκινο είναι στο όνειρο το χρώμα του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας. Είναι το χρώμα των φιλήδονων χειλιών.
 • Το ροζ στο όνειρο αφορά σε παραγκωνισμένες επιθυμίες, σε εκλεπτυσμένες (εξευγενισμένες ή υπερ-εξευγενισμένες) ανάγκες, στην επιθυμία ή την αντίσταση στην ελαφρότητα στην αγάπη και το πάθος.
 • Το πορτοκαλί δείχνει έναν ακόμα ανώριμο ιδεαλισμό και ενθουσιασμό. Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει την πηγή θερμότητας του φάσματος και συνεπώς συμβολίζει επίσης τη συμπόνια. Για το λόγο αυτό, οι βουδιστές μοναχοί συχνά φορούν πορτοκαλί ράσο. Το πορτοκαλί, στο όνειρο, συμβολίζει τη χαρά και τη συναισθηματική ζεστασιά.
 • Το σκούρο κοκκινοπορτοκαλί μπορεί να υποδηλώνει τον κυνισμό ενός απογοητευμένου, ενοχλημένου ατόμου.
 • Το κίτρινο δεν είναι μόνο ένα σημάδι του φθόνου και της δυσαρέσκειας, αλλά και της ζωτικότητας, της ανάγκης για αρμονία και την αίσθηση για δικαιοσύνη. Το κίτρινο είναι το χρώμα του ρωμαϊκού θεού Απόλλωνα. Είναι το χρώμα του ήλιου και της επικοινωνίας (σε ορισμένες χώρες σήμερα το χρώμα του ταχυδρομείου). Μέσα από την ακτινοβολία του, το κίτρινο συμβολίζει τη γενναιοδωρία, τη σοφία και τη διάνοια - τη σοφία, αλλά και την προδοσία. Κυριολεκτικά, το κίτρινο συνδέεται με το φθόνο. Το κίτρινο ως συμβολισμός στο όνειρο δίνει πάντα έμφαση στην ψυχική διάσταση, αναφέρεται στην ελευθερία και την επέκταση. Ένα βρώμικο κίτρινο μπορεί ενδεχομένως να τονίσει τις αρνητικές πτυχές αυτού του χρώματος, από την άλλη πλευρά, το σπασμένο χρώμα συχνά εκφράζει έναν συγκεκριμένο κίνδυνο που συνδέεται με το θέμα που συμβολίζεται από το χρώμα!
 • Το πράσινο ενσωματώνει μεγάλη εγγύτητα με τη φύση και την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη. ΤΤο πράσινο είναι το χρώμα της ρωμαϊκής Αφροδίτης. Συμβολίζει τη δημιουργία και την ανανέωση (ως χρώμα της φύσης). Το πράσινο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον ισλαμικό πολιτιστικό χώρο. Είναι το χρώμα των Σουφιτών. Ο Προφήτης Μωάμεθ φορά έναν πράσινο μανδύα. Στον σημερινό συμβολισμό των ονείρων, η έμφαση που δίνει το Πράσινο είναι κυρίως στην παρατήρηση του Goethe ότι το φως και το σκοτάδι αναμειγνύονται σε ίσες αναλογίες σε αυτό το χρώμα. Το μπλε, που ως χρώμα εκπροσωπεί το σκότος, αναμιγνύεται με το κίτρινο, το χρώμα του φωτός. Αυτό συμβολίζει την ισορροπία ανάμεσα στις σκοτεινές και τις φωτεινές πλευρές αυτού που ονειρεύεται. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το πράσινο χρώμα συμβολίζει το ανώριμο και το ημιτελές.
 • Το μπλε έχει να κάνει με τη θρησκευτικότητα, τους πνευματικούς στόχους και την ωριμότητα της προσωπικότητας. Το μπλε είναι το χρώμα του Δία. Και στους χριστιανικούς χρόνους γίνεται το χρώμα του ουράνιου μανδύα της Μαρίας. Συμβολίζει την προστασία, τη θηλυκή μας πλευρά, την ψυχή, καθώς και την αλήθεια και την πίστη, την ειρήνη και την ηρεμία. Στο όνειρο, το μπλε χρώμα δίνει πάντα έμφαση στη συναισθηματική πτυχή. Το μπλε δείχνει τον ονειροπόλο σε μια εσωστρεφή και ψυχρή συμπεριφορά. Η αρνητική πτυχή αυτού του χρώματος δείχνει στο γαλάζιο, που μπορεί να εκφράσει θλίψη, φόβους και σύγχυση.
 • Το καφέ είναι το χρώμα των συμβόλων της γης.
 • Το βιολετί είναι ένα «αναποφάσιστο» χρώμα που συχνά εκφράζει την ανάγκη για πνευματική καθοδήγηση, εσωτερική αρμονία και αυτογνωσία μεταξύ των νέων.

Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα χρώματα στο όνειρο, ή πως χρησιμοποιούνται, είναι δυνατές και οι ακόλουθες έννοιες:

 • Η ανάμειξη χρωμάτων αναγγέλλει την επιχειρηματική επιτυχία, αλλά αν πρόκειται για χρώματα νερού, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να εξεταστούν
 • Η αγορά των χρωμάτων συχνά υποδηλώνει μια μονότονη ζωή και την ανάγκη να ακολουθήσει περισσότερη ποικιλία.
 • Η ενασχόληση με τα χρώματα (βάψιμο), συχνά προειδοποιεί για ψευδείς προσδοκίες και ελπίδες, αλλά είναι επίσης δυνατό να στραφούν κάποιοι εναντίον σας εξαιτίας της απροσεξίας σας.
 • Αν στο όνειρο ζωγραφίζετε τον εαυτό σας, δείχνει ότι θα εκτεθείτε σε χλευασμό, θα απογοητευτείτε, ή θα εξαπατηθείτε. Αν βάφατε κάποιον άλλον, πρέπει να προσέξετε μην προσβάλετε κάποιον φίλο σας, ή μην τον εκθέσετε με τις πράξεις σας σε χλευασμό.
 • Το βάψιμο ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού (βλ. συμβολισμό αυτών των λέξεων), μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με βάση την έννοια αυτών των συμβόλων και τα χρώματα που επιλέγονται και στη συνέχεια μπορούν να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ζωής και την περαιτέρω εξέλιξη.
 • Χρώματα μέσα σε ένα κιβώτιο, υπόσχονται οικονομικά οφέλη και ευημερία.

Ο συμβολισμός των χρωμάτων συνδέεται συχνά με σεξουαλικά πάθη, όπου το μαύρο και το άσπρο, συμβολίζουν τα αρσενικά και θηλυκά αντίστοιχα.

 • Λευκό: συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα.
 • Μαύρο: θλίψη, λύπη, νύχτα, ενόχληση. Επίσης σηματοδοτεί μεγαλύτερη προσπάθεια πριν από την επίτευξη της επιτυχίας.
 • Κόκκινο: συμβολίζει το θυμό την οργή και τις διαμάχες.
 • Πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, της αφύπνισης, αλλά και της αναποφασιστικότητας. Επίσης, υπόσχεται ταξίδι ή συνεργασία με ανθρώπους σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
 • Μπλε, συμβολίζει ,αφοσίωση, προσέγγιση, προσαρμογή, ευγένεια. Επίσης ευημερία που θα σας προσφερθεί από άλλους ανθρώπους.
 • Κίτρινο, σηματοδοτεί τη ζήλια, το φθόνο.
 • Πορτοκαλί είναι το χρώμα της αδράνειας. Δεν πρέπει να περιμένετε σημαντικές αλλαγές στις υποθέσεις σας, για ένα διάστημα.
 • Καφέ, είναι το χρώμα της συγνώμης
 • Γκρι, είναι το χρώμα της απελπισίας.
 • Αν στο όνειρο έχετε ένα πινέλο στο χέρι, είναι σημάδι ότι είστε ευχαριστημένοι με τη σημερινή σας κατάσταση.
 • Αν ζωγραφίζετε τον εαυτό σας, σημαίνει ότι από κάποιον θα διαψευστείτε.
 • Αν ζωγραφίζατε το πρόσωπό σας, είναι σημάδι ότι θα γελοιοποιηθείτε.
 • Αν βάφατε το πρόσωπο ενός άλλου, πρέπει να προσέξετε να μην γελοιοποιηθεί κάποιος εξαιτίας σας.
 • Αν ζωγραφίζατε ένα αντικείμενο, σημαίνει ότι δεν είστε εντελώς ειλικρινής με κάποιον φίλο σας.
 • Αν βάφετε ένα αυτοκινήτου, σας περιμένει μια έκπληξη. Δείτε επίσης το συμβολισμό του χρώματος με το οποίο το βάψατε. 
 • Αν είδατε σημαίες ή διακοσμήσεις με πολλά φωτεινά χρώματα, σημαίνει επιτυχία σε όλες σας τις πρωτοβουλίες
 • Φρεσκοβαμμένα κτίρια, σημαίνουν επιτυχία σε κάποιο σχέδιό σου.
 • Αν έχετε χρώματα στα ρούχα σας, η επιπόλαια κριτική των άλλων θα σας στεναχωρήσει.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM