Αλφαβητική Αναζήτηση ονείρων:

A  B  C D  E  Z  H  TH I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Όπως όλα τα άτομα που εμφανίζονται σε όνειρο, έτσι και οι εχθροί υποδεικνύουν ορισμένες ιδιότητες του ονειρευόμενου. Συμβολίζουν τις πλευρές του εαυτού του, που δεν του αρέσουν και προσπαθεί να καταπολεμήσει, π.χ. αρνητικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις, κλίσεις ή συναισθήματα. 

Τα συναισθήματα που προκαλεί το όνειρο προς τους εχθρούς του ονειρευόμενου, καθώς και η συμπεριφορά αυτών των προσώπων, είναι και πάλι σημαντικά για την ερμηνεία. Αν κάποιος αναγνωρίσει στο όνειρο έναν αντίπαλο από τη ζωή του και τον σκοτώσει, το ασυνείδητο θέλει να μας πει ότι αυτή η εχθρότητα μπορεί μόνο να μας βλάψει. Ο εχθρός στο όνειρο προειδοποιεί για διαμάχες, προβλήματα και δόλο στη ζωή.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του ονειροκρίτη:

 • Προειδοποιητικό όνειρο, το οποίο ξυπνά ένστικτα απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του ονειρευόμενου.
 • Άγνωστο πρόσωπο ως εχθρό στο όνειρο, σημαίνει το αντίθετο. Θα προκύψει μάλλον μια νέα φιλία.
 • Συνάντηση με πολλούς εχθρούς στο όνειρο, προσοχή από χαφιέδες στη ζωή.
 • Αν παίξατε μαζί τους ή μιλήσατε, είναι σημάδι ατυχίας και απώλειας.
 • Εχθρούς στο χωράφι ή στον πόλεμο, σημαίνει διαμάχη και ενόχληση.
 • Συκοφαντία από εχθρούς, πρέπει να εκτελείτε τις εργασίες σας με πολύ μεγάλη προσοχή.
 • Ήττα από εχθρούς στο όνειρο, καλό σημάδι για τη ζωή και τα επαγγελματικά. Προμήνυμα κέρδους και ευημερίας.
 • Η ήττα στο όνειρο από κάθε άποψη προμηνύει κέρδος.
 • Αν νικήθηκαν οι εχθροί στο όνειρο, ακολουθούν αντίξοες συνθήκες στη ζωή.
 • Αν στο όνειρο συμφιλιωθήκατε με εχθρό, είναι προειδοποίηση ότι κάνετε λάθος παρέες.
 • Όταν βλέπεις τον εαυτό σου ως εχθρό, θα πρέπει να προσπαθείς να συμβιβάσεις εσωτερικές αντιφάσεις, να βρεις γαλήνη και αρμονία με τον εαυτό σου, να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις.

   


  Σύμφωνα με την ερμηνεία του Αρτεμίδωρου του ονειροκριτικού, 2ος αι. μ.Χ.
  Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες που βλέπετε ή συναντάτε στο όνειρο και σας βλάπτουν σημαίνουν ατυχία. Πρέπει να θεωρήσετε τους ανθρώπους που βλέπετε, τους φίλους ως καλούς, τους εχθρούς ως κακούς. Αν κάποιος ονειρευτεί να απευθυνθεί και να φιλήσει προσωπικούς εχθρούς, τότε η εχθρότητα θα τελειώσει. Οι φίλοι που συνδέονται στο όνειρο με τους εχθρούς του ονειρευόμενου, γίνονται εχθροί.

  Από τούς ανθρώπους που βλέπει κανείς στον ύπνο του οι πιο ευχάριστοι ή οι πιο αγαπημένοι ή αυτοί που αγαπούν τον ονειρευόμενο, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το ξέρει, κάνουν την επαύριον καλή μέρα. Την κάνουν κακή οι πιο απεχθείς ή οι μισητοί ή αυτοί που μισούν τον ονειρευόμενο, ακόμη κι αν αυτουνού του είναι άγνωστο. Και για να μη νομίζεις ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, όταν δεις κάποιο φίλο σου και περάσεις μια κακή μέρα, να ξέρεις ότι αυτός σε μισεί και προσποιείται ότι είναι φίλος σου. Αν πάλι δεις κάποιον εχθρό σου και περάσεις μια καλή μέρα, να ξέρεις ότι τον μισείς άδικα.

  Επιπλέον τα αδέρφια έχουν την ίδια σημασία με τούς εχθρούς ως προς την πραγματοποίηση των ονείρων [και οι εχθροί έχουν την ίδια σημασία με τα αδέρφια], μια και δεν καταλήγουν να ωφελούν παρά να βλάπτουν, όπως και οι εχθροί, επειδή αυτά που κάποιος επρόκειτο να τα έχει μόνος του, τα ίδια τα έχει όχι μόνος του αλλά τα μοιράζεται κατά το ήμισυ η κατά το ένα τρίτο με τα αδέρφια του. Ο Τιμοκράτης ονειρεύτηκε ότι έθαβε κάποιον από τούς αδελφούς του που πέθανε. Λίγο αργότερα είδε κάποιον εχθρό του να πεθαίνει. Τα αδέρφια όταν πεθαίνουν δεν σημαίνουν μόνο το θάνατο εχθρών, αλλά και σωτηρία από κάποια προσδοκώμενη ζημία. Για παράδειγμα ο Διοκλής ο γραμματικός που φοβόταν ότι θα έχανε χρήματα λόγω κάποιας βλαβερής ενέργειας, ονειρεύτηκε ότι πέθανε ο αδερφός του, κι έμεινε χωρίς να ζημιωθεί.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM