Αλφαβητική Αναζήτηση ονείρων:

A  B  C D  E  Z  H  TH I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Αν τρώγατε στο όνειρο ή να βλέπετε κάποιον να τρώει προμηνύει ασφαλή κοινωνική θέση, υπό την προϋπόθεση ότι τώρα αντιλαμβάνεστε τις επιλογές σας και ενεργείτε ανάλογα. Το μήνυμα προτρέπει να εμπλακείτε πιο συνειδητά στη ζωή, να είστε πιο θαρραλέοι και να τολμήσετε να κάνετε περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα.

Σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, το φαγητό στο όνειρο μπορεί να έχει τις παρακάτω ερμηνείες:

 • Το όνειρο με φαγητό μπορεί να θεωρηθεί καλό σημάδι, ειδικά αν φάγατε και χορτάσατε.
 • Η ποιότητα των τροφίμων και των ποτών στο όνειρο και τα συναισθήματά σας για αυτά είναι σημαντικά για την ερμηνεία του ονείρου σας. Για παράδειγμα, ένα όνειρο στο οποίο τρώτε υπολείμματα μπορεί να δείξει ότι ζείτε με τα πλέον αναγκαία. Σκεφτείτε την ποιότητα και την ποσότητα των «συστατικών» της ζωής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμπλουτίσετε την αφύπνισή σας και πώς μπορούν να προμηθευτούν αυτά.
 • Ένα πλούσιο γεύμα ή ένα γευστικό σνακ που καταναλώνεται με ευχαρίστηση μπορεί να αποκαλύψει μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή σας. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει την πεποίθηση ότι οι καλές στιγμές είναι μπροστά.
 • Τα όνειρα με βαρύ φαγητό, όπως σάλτσες, λέγεται ότι είναι σημάδια υπερβολής. Πώς ένιωσες ενώ έτρωγες; Ίσως ένοχος για την ποιότητα ή την ποσότητα ή ήταν απολαυστικό;
 • Το ανεπαρκές φαγητό μπορεί να εκφράσει την «πεινασμένη» πλευρά της προσωπικότητάς σας, να αντικατοπτρίσει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες και ίσως να σας κάνει να νιώσετε αυτάρκεις ή μη αγαπημένοι. Τέτοια όνειρα μπορούν επίσης να τονίσουν τον φόβο ότι οι στιγμιαίες καλές στιγμές μπορεί να είναι βραχύβιες και πρέπει να τις απολαύσετε όσο μπορείτε.
 • Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας φαγητού συχνά υποδηλώνει κτητικότητα και έλλειψη συμπόνιας για τους άλλους.
 • Το πενιχρό φαγητό που δεν έχει καλή γεύση μπορεί να υποδηλώνει ότι τα επιτεύγματά σας δεν σας δίνουν χαρά. Μερικές φορές εκφράζονται επίσης συναισθήματα ενοχής.
 • Αν το όνειρο αφορά άρνηση σίτισης, τότε αυτό υποδηλώνει αποφυγή ανάπτυξης και αλλαγής, άρα ενάντια σε κάτι στη ζωή μας που πρέπει να ξεπεραστεί. Ίσως ο ονειρευόμενος προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από άλλους ανθρώπους ή να απομονωθεί. Ή αλλιώς ο ονειρευόμενος διαφωνεί με τον εαυτό του επειδή είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του.
 • Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι έχετε φάει στο όνειρο, ώστε να βγάζετε τα συμπεράσματά σας από αυτό, γιατί η ονειρική τροφή συχνά πρέπει να ταυτίζεται με την πνευματική τροφή που μπορεί να μας λείπει και για την οποία ο άνθρωπος πεινάει.
 • Ορισμένοι αναλυτές ονείρων πιστεύουν ότι το δάγκωμα και το μάσημα σε ένα όνειρο συνδέονται με αισθησιακές απολαύσεις. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να υποδηλώνει μια συναισθηματική ή πρακτική υπερφόρτωση στη ζωή του ονειρευόμενου. Τα λιγοστά ποσά μπορεί να υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι ο ονειρευόμενος αισθάνεται ότι έχει κατασταλεί και χρειάζεται κάποια «τροφή». Τι είδους φαγητό ή ποτό ήταν στο όνειρο; ήταν κάτι γνωστό ή περίεργο;
 • Αν ο ονειρευόμενος είδε στο όνειρό του ότι ο ίδιος τρώγεται, αυτό συμβολίζει τη γνώση του ότι καταναλώνεται από τα δικά του συναισθήματα και φόβους ή από αυτά των άλλων ανθρώπων.
 • Το να τρώγεται από ένα άγριο ζώο υποδηλώνει ότι ο ονειρευόμενος «τρώγεται» από τη δική του ζωική φύση.
 • Το περιβάλλον στο οποίο ο ονειρευόμενος έτρωγε ή έπινε, μπορεί να αντικατοπτρίζει τις πτυχές της ζωής του, που χρειάζονται προσοχή ή πνευματική τροφή.
 • Η αγορά τροφίμων μπορεί να εκφράσει τον κρυφό πειρασμό να «αγοράσει» την προσοχή ή τη συμπάθεια των άλλων.
 • Το να ονειρεύεστε κίτρινα τρόφιμα όπως ζυμαρικά μπορεί να αντιπροσωπεύει δειλία.
 • Αν τρώγατε μόνοι, υποδηλώνει απώλεια και μελαγχολική διάθεση.
 • Δείπνο σε ένα μεγάλο τραπέζι, δείχνει την επιθυμία του ονειρευόμενου για περισσότερη κοινωνικότητα.
 • Φαγητό με παρέα, μπορείτε να περιμένετε ένα ευχάριστο επιχειρηματικό κλίμα και επιτυχημένα εγχειρήματα.
 • Εάν παίρνει κάποιος την πιατέλα με το φαγητό, πριν ολοκληρωθεί το γεύμα, είναι προμήνυμα προβλημάτων με τους υφισταμένους.
 • Αν είδατε άλλους να τρώνε, σας περιμένει χαρά και επαγγελματικές επιτυχίες.
 • Φαγητό που καίγεται, φέρνει δυσάρεστα νέα.
 • Αν τρώτε πολύ γρήγορα, σημαίνει υγεία.
 • Να τρώτε μόνος ένα πλούσιο γεύμα, σημαίνει η συμπεριφορά σας κάνει αντιλαϊκό.
 • Φτωχό γεύμα, υποδηλώνει ότι κάποιος νιώθει τύψεις για κάτι.
 • Αν δεν χορτάσατε, προμηνύει τη στέρηση πλούτου.
 • Κάποιος που θέλει να φάει αλλά δεν βρίσκει τροφή, προμηνύονται αλλαγές στη ζωή.
 • Η κατανάλωση φρούτων, υποδηλώνει φιλιά που αρέσει σε κάποιον να λαμβάνει.
 • Nα βλέπει κάποιος τον εαυτό του με άλλους σε ένα πλούσιο τραπέζι, πρέπει να μετριάσει τον εθισμό του στην απόλαυση.
 • Να βλέπει τον εαυτό του με άλλους σε ένα φτωχό τραπέζι: θα πρέπει να υποφέρει από φίλους ή ακόμη και αγαπημένα του πρόσωπα.
 • Η πρόσκληση σε γεύμα υποδηλώνει τιμητική εκτίμηση.
 • Τα καλά γεύματα στο όνειρο, δείχνουν ότι δεν κινδυνεύετε από τίποτα.
 • Τα κακά γεύματα, προμηνύουν δυσαρέσκεια ή ασθένεια.
 • Αν τρώγατε σε υπαίθριο χώρο, προμηνύει ασθένεια.
 • Καμένο φαγητό, προμηνύει για κίνδυνο πυρκαγιάς.
 • Άρνηση τροφής, δείχνει ότι κάποιος θα ήθελε να ξεφύγει από κάθε αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης.
 • Αν απλά μυρίσατε φαγητό, θα υπάρξουν άσχημα νέα στο σπίτι.

 • Ψυχολογική ερμηνεία του ονείρου:
  Το όνειρο με φαγητό συνήθως είναι, είτε όνειρο ανάγκης λόγω έλλειψης, είτε δείχνει αποστροφή στο φαγητό στη ζωή. Μπορεί επίσης να σημαίνει έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης.
  Εάν το θέμα του ονείρου, είναι η πρόσληψη τροφής, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο ονειρευόμενος στερείται βασικής θρεπτικής ουσίας στη ζωή. Στο όνειρο, το φαγητό αντιπροσωπεύει γενικά την ικανοποίηση των αναγκών. Το φαγητό μπορεί να εμφανιστεί ως φυσική αντίδραση, ότι κάποιος πεινάει πραγματικά. Τα όνειρα με γεύματα εμφανίζονται επίσης κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας αδυνατίσματος ή νηστείας, καθώς και σε άτομα με εθιστικές διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, έμετος) και στις τελευταίες περιπτώσεις υποδεικνύουν το ψυχολογικό υπόβαθρο, το οποίο συνήθως μπορεί να αναλυθεί μόνο από θεραπευτή. Με μεταφορική έννοια, το φαγητό μπορεί να αντιπροσωπεύει την ενσωμάτωση εμπειριών, γνώσεων και πνευματικών αξιών.

  Ο Αρτεμίδωρος ο ονειροκριτικός (2ος αι. μ.Χ.) ερμηνεύει ως εξής τα όνειρα με φαγητό:
  Όλες οι τροφές σημαίνουν το ίδιο πράγμα και όταν απλά και μόνο τις βλέπει κανείς και όταν τις τρώει, με εξαίρεση τα κρεμμύδια. Αυτά όταν τα βλέπει κανείς είναι ευοίωνα, ενώ όταν τα τρώει δυσοίωνα. Αν είναι κανείς άρρωστος και δει ότι τα τρώει, αν είναι πολλά, θα σηκωθεί από την αρρώστια του και θα πενθήσει κάποιον άλλον. Αν είναι λίγα θα πεθάνει, γιατί αυτοί που τρώνε κρεμμύδια δακρύζουν, και δακρύζουν και οι ετοιμοθάνατοι, μια και κανείς δεν πέθανε χωρίς δάκρυα. Αλλά οι ετοιμοθάνατοι δακρύζουν λίγο, σε σημείο που κάποτε περνούν απαρατήρητοι από αυτούς που βρίσκονται κοντά τους, επειδή μόνο τα βλέφαρα νοτίζονται.

  Να τρώει κανείς βιβλία είναι ευνοϊκό για τους εκπαιδευτικούς, τους σοφιστές και όλους όσους κερδίζουν το ψωμί τους από τον έντεχνο λόγο ή τα βιβλία, ενώ για τους υπολοίπους προλέγει σύντομο θάνατο.

  Να τρώει κανείς τις ίδιες του τις σάρκες είναι καλό για τον φτωχό, γιατί θα αποκτήσει πολλά δουλεύοντας και κοποιάζοντας με το σώμα του, κι έτσι θα φάει όχι τη σάρκα του αλλά τη δουλειά της σάρκας του. Είναι καλό και για το χειρώνακτα να τρώει αυτά τα μέρη τού σώματος του με τα οποία κατ' εξοχήν κερδίζει το ψωμί του' άλλοι δηλαδή δουλεύουν και με τα δύο χέρια, άλλοι μόνο με το ένα, άλλοι με την άκρη τών δακτύλων τους, άλλοι με ολόκληρο το σώμα. Για τούς ανθρώπους των γραμμάτων είναι καλό να δίνουν σε άλλους για να φάνε το στόμα και τη γλώσσα τους, γιατί θα κερδίσουν πολλά από το στόμα και τη γλώσσα τους και θα καταστούν ικανοί να προσφέρουν και σε άλλους. Αν όμως κάποιος τρώει το δικό του στόμα η τη δική του γλώσσα, θα πάψει να χρησιμοποιεί το λόγο. Για τους απλούς πολίτες σημαίνει μετάνοια για την προπέτεια τών λόγων τους. Γυναίκα που τρώει τις ίδιες της τις σάρκες θα εκπορνευτεί και έτσι θα τραφεί από το ίδιο της το σώμα. Για όλους όσους έχουν άρρωστο, είτε φίλο είτε συγγενή είτε άλλον άνθρωπο που τον νοιάζονται, προλέγει πένθος, γιατί όποιοι πενθούν αυτοκακοποιούνται και τρώνε έτσι τις ίδιες τους τις σάρκες. Για έναν άνθρωπο πλούσιο και για όλους όσους ζουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους δεν είναι καλό να τρώνε τις δικές τους σάρκες, γιατί σημαίνει, όπως και το να τρώει κανείς την ίδια του την κοπριά, ότι η ζωή και η περιουσία του ονειρευόμενου θα μεταβληθούν ριζικά. Αναλυτικότερα, για ερμηνείες του Αρτεμίδωρου για όνειρα με κρέας, μπορείτε να δείτε εδώ!

  Όσα από τα λαχανικά μυρίζουν αφού φαγωθούν, όπως για παράδειγμα το λάχανο, η πικραλίδα, τα πράσα, βγάζουν στη φόρα τα απόκρυφα και δημιουργούν μίσος ανάμεσα σε ανθρώπους που συγκατοικούν. Όσα καθαρίζονται και τρώγονται ωμά, όπως για παράδειγμα τα μαρούλια και τα παρόμοια, σημαίνουν βλάβη, επειδή πετιέται ό,τι είναι περιττό. Τα λεμόνια σημαίνουν πόνους επειδή τσιμπούν και είναι ξινά. Επιπλέον σημαίνουν και αδράνεια επειδή είναι δύσπεπτα, γιατί δεν είναι θρεπτικά. Τα σέσκουλα, η μολόχα, τα λάπατα, τα ξινολάπατα, το άγριο σπανάκι είναι καλά μόνο για τούς χρεωμένους γιατί ταράζουν την κοιλιά και διώχνουν τα περιττώματα που είναι μέσα της, ιδιαίτερα επειδή η κοιλιά και τα έντερα μοιάζουν με δανειστή. Όμως λαχανικά με κεφάλι και βολβό και όσα τρώγονται σημαίνουν ωφέλειες, και μόνο γι' αυτούς που έχουν δίκη σχετικά με γη σημαίνουν εναντίωση, γιατί βγαίνουν από τη γη με τις ρίζες. Τα κραμπολάχανα δεν είναι χρήσιμα για τίποτα, και μάλιστα καταλήγουν δυσοίωνα για τούς ταβερνιάρηδες, τούς αμπελουργούς και όλους όσους η δουλειά τους σχετίζεται με το Διόνυσο, γιατί το αμπέλι μονάχα γύρω από το κραμπολάχανο δεν τυλίγεται. Από τα λεγόμενα λευκά, το γογγύλι, το ρεπάνι και η κολοκύθα σημαίνουν μάταιες ελπίδες, γιατί όλα τους έχουν όγκο χωρίς θρεπτική αξία. Για τούς άρρωστους και τούς ταξιδιώτες σημαίνουν εντομές και κοψίματα με σίδερο, γιατί τέτοια λαχανικά τα κόβουμε με το μαχαίρι. Τα κομμένα αγγούρια είναι καλά για τούς άρρωστους επειδή βγάζουν υγρά. Τα πεπόνια είναι ευοίωνα όσον άφορα φιλίες και συμφωνίες, επειδή οι ποιητές χρησιμοποιούν τη λέξη "πέπον" με τη σημασία "Το πιο προσφιλές". Άλλα ως προς κάποια δραστηριότητα δηλώνουν αδράνεια, γιατί "πέπον" ονομάζεται επίσης και κάτι το χαλαρωμένο. Να τρως σκόρδα και κρεμμύδια είναι κακό, άλλα να τα έχεις στην κατοχή σου είναι καλό, και μόνο για τούς άρρωστους τα κρεμμύδια έχουν διαφορετική έκβαση. Σχετικά με τα κρεμμύδια ο Αλέξανδρος ο Μύνδιος βρέθηκε σε απόλυτο αδιέξοδο και δεν κατέληξε σε τίποτα. Εγώ όμως λέω ότι αν κάποιος ονειρευτεί ότι τρώει πολλά κρεμμύδια και τύχει να είναι άρρωστος θα σηκωθεί από την αρρώστια του και θα πενθήσει κάποιον άλλο. Αν όμως είναι λίγα θα πεθάνει, γιατί οι ετοιμοθάνατοι κλαίνε λίγο ενώ αυτοί που πενθούν πολύ, μια και κλαίνε για περισσότερο χρόνο.

  Όλα τα όσπρια είναι κακά έκτος του μπιζελιού, δηλαδή του "πίσου", λόγω της ονομασίας του, που σημαίνει πειθώ. Και είναι ιδιαίτερα ευοίωνα για τούς πλοιάρχους και τούς ρήτορες, γιατί τα πηδάλια πείθονται από τούς πλοιάρχους να ακολουθήσουν την πορεία τους και οι δικαστές πείθονται από τούς ρήτορες. Τα κοπανισμένα όσπρια και τα κουκιά σημαίνουν διχόνοιες, τα πρώτα επειδή είναι κοπανισμένα και τα δεύτερα επειδή προκαλούν υπερβολικά αέρια. Και όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και επειδή έχουν αποκλειστεί από κάθε τελετή και κάθε ιερό. Η φακή προλέγει πένθος και το χοντροαλεσμένο κριθάρι κούραση, επειδή αλέθεται δύσκολα. Το κεχρί, η μελίνη και η ζειά σημαίνουν φτώχεια και ανέχεια, και μόνο για όσους βγάζουν το ψωμί τους από τα πλήθη είναι ευοίωνα. Το πληγούρι και το χοντροαλεσμένο σιτάρι είναι επικερδή όσο είναι και θρεπτικά. Αλλά επειδή παρασκευάζονται με κόπο, σημαίνουν υπερβολικούς κόπους, και αρρώστια για το φτωχό. Το σουσάμι, ο λινόσπορος και το σινάπι είναι ευοίωνα μόνο για τούς γιατρούς, ενώ στους άλλους φέρνουν βαριά βάσανα και φανερώνουν τα απόκρυφα.
  Να βλέπεις ότι τρως το συνηθισμένο σου ψωμί είναι καλό, και για τούς φτωχούς κατάλληλο είναι το μαύρο, ενώ για τούς πλουσίους το ολότελα άσπρο. Το αντίστροφο όχι μόνο δεν είναι καλό, αλλά επιπλέον είναι και κακό, γιατί το άσπρο ψωμί σημαίνει αρρώστια για το φτωχό και το μαύρο ψωμί φτώχεια για τον πλούσιο. Το ψωμί από κριθάρι είναι καλό για όλους, γιατί ένας μύθος λέει ότι αυτή ήταν η πρώτη τροφή που δόθηκε από τους θεούς στους ανθρώπους. το αλεύρι και το χοντροαλεσμένο κριθάρι σημαίνουν τα ίδια με το ψωμί, όμως σε μικρότερο βαθμό και πιο στενάχωρα.

  Οι πίτες που δεν περιέχουν τυρί είναι ευοίωνες, ενώ αυτές που περιέχουν τυρί σημαίνουν δόλο και ενέδρα, γιατί τα ίδια προλέγει και το τυρί. Το παστέλι και ο χαλβάς από σιτάρι είναι ευοίωνοι για όλους, και κυρίως για όσους έχουν δίκη, επειδή ο χαλβάς από σιτάρι τον παλιό καιρό προσφερόταν για να γιορταστούν οι νίκες. Τις ερμηνείες για τα υπόλοιπα γλυκίσματα που παρασκευάζονται με την ευκαιρία γιορτών και θυσιών πρέπει να τις βγάζει κανείς με βάση το είδος των γιορτών. Τις προμήθειες και τα εδέσματα με κάππαρη, ελιές και λαχανικά και όλα τα παρόμοια τα παρέλειψα επίτηδες, επειδή κατά τη γνώμη μου είναι φανερό πως δεν είναι ευοίωνα.

  Να ονειρευτείς και να φας γλυκά και ώριμα εαρινά μήλα είναι καλό, γιατί σημαίνουν μεγάλη θελκτικότητα, ιδίως για όσους ενδιαφέρονται για τη γυναίκα η την ερωμένη τους, επειδή αυτά είναι αφιερωμένα στην Αφροδίτη. Τα ξινόμηλα σημαίνουν έριδες και φιλονεικίες, γιατί είναι αφιερωμένα στην Έριδα. Τα χειμωνιάτικα μήλα, που τα λέμε κυδώνια, φέρνουν λύπες επειδή είναι στυφά. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και όσα ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία σημαίνουν ταραχές λόγω του θορύβου που κάνουν όταν σπάνε και λύπες επειδή είναι από τη φύση τους πικρά. Γνωρίζω μάλιστα και κάποιον καλοστεκούμενο άντρα από την Ελλάδα που ονειρεύτηκε ότι πήρε από κάποιον ένα καρύδι, και ξυπνώντας βρέθηκε να κρατάει στο χέρι του αυτό το καρύδι που είδε στον ύπνο του. Του συνέβησαν και πολλά άλλα κακά, και πέθανε ατιμασμένος. Αλλά το όνειρο αυτό είχε τέτοια ακραία έκβαση επειδή ήταν αφύσικα ξεκάθαρο. Τα σύκα, όταν τα ονειρεύεται κανείς στην εποχή τους, είναι ευοίωνα, και μάλιστα τα άσπρα είναι πιο ευχάριστα από τα μαύρα, ενώ όταν τα δει εκτός εποχής προλέγουν συκοφαντίες και προπηλακισμούς, γιατί οι παλιοί χρησιμοποιούσαν το ρήμα "συκάζω" με την έννοια "προπηλακίζω". Τα άσπρα σύκα σημαίνουν καλοκαιρία και τα μαύρα καταιγίδα και βροχή μόνο για όσους εργάζονται στο ύπαιθρο, ενώ για τούς υπολοίπους η συκιά δεν προμαντεύει τίποτα σχετικά με το πως θα είναι η κατάσταση του καιρού. Το σταφύλι είναι ευοίωνο και εκτός και εντός εποχής, και σημαίνει ως επί το πλείστον τις ωφέλειες που προκύπτουν δια μέσου η εξ αιτίας των γυναικών, φανερές ωφέλειες τα άσπρα και κρυφές τα μαύρα. 0ι ροδιές σημαίνουν τραύματα λόγω του χρώματος, βάσανα λόγω των αγκαθιών και δουλεία και υποταγή λόγω του Ελευσίνιου μύθου. Τα ροδάκινα, τα βερύκοκα, τα κεράσια και όλα τα παρόμοια εκτός από τα μούρα σημαίνουν πρόσκαιρες ηδονές και άπατες, ενώ έξω από την εποχή τους σημαίνουν ματαιοπονίες. Τα μούρα σημαίνουν τα ίδια με τα ρόδια, τουλάχιστον ο καρπός τους. Γιατί το δέντρο συμβολίζει την οικογένεια του ονειρευόμενου. Γι' αυτόν το λόγο, όταν είναι ανθηρό προλέγει κάτι καλό που θα συμβεί, ενώ αν είναι ξεριζωμένο και ριγμένο κάτω, προκαλεί το χαμό της οικογενείας αυτού που το ονειρεύτηκε. Οι ήμερες αχλαδιές είναι ευοίωνες, γιατί ο καρπός τους, και αν τον αποθηκεύσει κανείς δεν σαπίζει, και αν τον φάει αμέσως είναι όχι μόνο θρεπτικός αλλά και μεθυστικός. Μάλιστα ξέρω ότι σε κάποιες περιοχές παρασκευάζεται και ένα ποτό από ήμερα αχλάδια. Τα άγρια αχλάδια και τα απίδια είναι ωφέλιμα μόνο για τούς γεωργούς, ενώ για τούς υπολοίπους είναι δυσάρεστα.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM