Αλφαβητική Αναζήτηση ονείρων:

A  B  C D  E  Z  H  TH I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Είναι διαφορετικό αν κάποιος ονειρεύεται φωτιά ή πυρκαγιά. Η φωτιά βιώνεται ως ένα μεγάλο στοιχείο της φύσης το οποίο ο άνθρωπος ενέταξε στις υπηρεσίες του. Ένα τέτοιο όνειρο οδηγεί σε μεγάλες ψυχικές δυνάμεις, επειδή μία από τις ιδιότητες της ψυχής είναι η φωτιά. Η φωτιά σε έλκει ενώ η πυρκαγιά δημιουργεί πανικό.

Η φωτιά αγγίζει τους ανθρώπους οπουδήποτε εμφανίζεται, το ίδιο ισχύει και στα όνειρα. Η φωτεινή λάμψη είναι μια από τις ιδιότητές της. Σκεφτείτε τι σήμαινε για τον άνθρωπο τους παλαιότερους καιρούς που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός. Αρχικά, η ζεστασιά της τοποθέτησε τη φωτιά στο κέντρο της εστίας. Η θερμότητά της μετέτρεπε τα τρόφιμα και τα μέταλλα. Μεταφορικά μιλώντας, οι φλόγες της πνευματικής φωτιάς λιώνουν τα πάντα.

Η φωτιά καθαρίζει κάθε αρνητική ενέργεια που προσκολλάται επάνω μας. Πολλές θρησκείες αναφέρονται στη φωτιά στην οποία ο Θεός συναντά τους εκλεκτούς.
Μια λαμπερή φωτιά στο όνειρο, σηματοδοτεί μια ιδέα, κάτι καινούριο. Επίσης το ερωτικό συναίσθημα εκφράζεται σε ένα τέτοιο όνειρο. Συχνά ακούμε να λένε, για τη φωτιά της μυστικής αγάπης, τη λάμψη της ερωτικής και σεξουαλικής επιθυμίας. Το ίδιο και στα όνειρα.

Όπου υπάρχει φωτιά, υπάρχει και ζωή. Αλλά η φωτιά του πάθους, είναι επίσης μια φλόγα στην οποία μπορεί κάποιος να καεί. Ζώο της φωτιάς είναι το λιοντάρι. Κυρίαρχο και άγριο επιτίθεται στο θύμα του. Η αστραπή είναι επίσης μια δέσμη φωτιάς που μπορεί να χτυπήσει και σε καθαρό ουρανό. Τα όνειρα με φωτιά δεν είναι ποτέ μικρά. Όπου οι φλόγες φουντώνουν, υπάρχει μεγάλη αλλά μπορεί και επικίνδυνη ζωή. Το πνεύμα είναι φωτιά με φλόγες και ποτέ δεν σιγοκαίει.

Σύμφωνα με τον ονειροκρίτη μας:

 • Η φωτιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά ονειρικά σύμβολα. Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να είναι καταστροφική, διεγερτική, θερμαντική, ή ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εκλαμβάνεται ως καλή ή ενοχλητική.
 • Στα όνειρα με πυρκαγιά του σπιτιού, πρέπει να παρατηρούνται οι λεπτομέρειες, επειδή ένα σπίτι αντιπροσωπεύει το άτομο. Συχνά προειδοποιεί τον ονειρευόμενο για κάτι ή συμβολίζει την εκκαθάριση προηγούμενων καταστάσεων. Είναι το σύμβολό της ειρηνικής οικογενειακής ζωής. Επίσης είναι ευνοϊκό εάν δεν καεί κανείς σε αυτό.
 • Αν κατά τη θέα της φωτιάς είχατε χαρούμενα συναισθήματα, συμβολίζεται η επιθυμία για απεριόριστη αφοσίωση.
 • Αν η θέα της φωτιάς στο όνειρο προκάλεσε φόβο, σημαίνει φόβο για απόλυτη αφοσίωση.
 • Για τους ναυτικούς και ταξιδιώτες, φέρνει διαρκή ευημερία.
 • Μεγάλη ανάφλεξη, σημαίνει για τους ναυτικούς ασφαλές ταξίδι, καθώς και απεριόριστη επιτυχία για τους επιχειρηματίες.
 • Φωτιές στο όνειρο μπορεί να σημαίνουν επίσης την αποκάλυψη ενός εγκλήματος ή και τη θεραπεία ενός αρρώστου.
 • Αν είδατε φωτιά σε ανοιχτό χώρο, θα συνάψετε μια ωραία φιλία.
 • Αν ανάψατε φωτιά, σας περιμένουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Φίλοι θα σας επισκεφθούν από μακριά. Υπόσχεται επίσης πιστή αγάπη.
 • Λαμπερή καύση, συμβολίζει χαρά και αγάπη στην οικογένεια.
 • Αν δείτε μια μεγάλη φωτιά χωρίς καπνό, πρέπει να περιορίσετε λίγο τα πάθη σας.
 • Φωτιά καπνό, προειδοποιεί για προβλήματα και καταστροφές. 
 • Μικρή και ακίνδυνη φωτιά, συμβολίζει ασήμαντα νέα.
 • Φωτιά που σβήνει, σημαίνει θλίψη.
 • Αν εσείς σβήσατε τη φωτιά, μια ελπίδα καταστρέφεται.
 • Χορός γύρω από τη φωτιά, ή δείτε άλλους να χορεύουν, προμηνύει μια χαρούμενη εκδρομή.
 • Αν μπήκατε στη φωτιά, προμηνύεται μεγάλη ζημιά.
 • Αν υποφέρατε από εγκαύματα, θα επιδεινωθούν οι καταστάσεις.
 • Φωτιά σε φούρνο ή σόμπα, σημαίνει παιδιά ή πολλή χαρά από αυτά.
 • Αν σβήσατε φωτιά σε φούρνο ή στη σόμπα, προμηνύεται μια σοβαρή ασθένεια.
 • Αν δείτε φωτιά να πέφτει από τον ουρανό, σημαίνει ταλαιπωρία.
 • Όνειρο όπου καίγεται το σπιτικό σας, υπόσχεται έναν αγαπημένο σύντροφο, υπάκουα παιδιά και συνετούς υπαλλήλους.
 • Αν επιχειρηματίας ονειρεύεται ότι η επιχείρησή του καίγεται και την κοιτάζει, στην επιχειρηματική ζωή θα έχει μια σημαντική άνοδο και κερδοφόρες καταστάσεις.
 • Αν προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά χωρίς να καεί, τον απασχολεί πολύ η διαχείριση της επιχείρησής του.
 • Αν βλέπει τα ερείπια του καταστήματός του μετά από μια πυρκαγιά, σημαίνει ατυχία. Θα θελήσει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για μια μεγάλη περιουσία και εξαιρετικά επιχειρηματικά σχέδια, εξαιτίας μιας απρόβλεπτης ατυχίας.

Σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο (2ος Αι. μ.Χ.)

Να δει κανείς λίγη και καθαρή φωτιά, είναι καλό σημάδι, ενώ αντίθετα, πολλή και άμετρη φωτιά στο όνειρο είναι κακό. Το πιο ευοίωνο όνειρο είναι να δει κανείς λαμπερή και καθαρή φωτιά στην εστία, γιατί σημαίνει πολύ πλούτο, μια και είναι αδύνατο να δει φωτιά στην εστία χωρίς να μαγειρεύεται φαγητά. Αν αυτή σβήσει σημαίνει φτώχεια, και αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος προαναγγέλλει θάνατο. Είναι επίσης καλό να ονειρευτείς ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έχεις πυρσό αναμμένο, ιδιαίτερα για τους νέους, γιατί ως επί το πλείστον σημαίνει ευτυχισμένους έρωτες και προλέγει δραστηριότητα, επειδή μπορεί κανείς να δει τι έχει μπροστά του. Να δεις ότι κάποιος άλλος έχει πυρσό είναι κακό για όσους θέλουν να κρυφτούν. Λυχνάρι που καίει σε σπίτι λαμπρό είναι ευοίωνο, γιατί σημαίνει απόκτηση αγαθών και πλούτο για όλους και γάμο για τούς ανύπαντρους και υγεία για τούς άρρωστους. Αυτό που δεν καίει λαμπερό παρά σκοτεινό σημαίνει δυστυχία και θανατώνει τούς άρρωστους μετά από λίγο. Το σβησμένο λυχνάρι τούς σώζει, γιατί πρόκειται να ανάψει. Το χάλκινο λυχνάρι προλέγει ότι τα καλά θα είναι πιο σίγουρα και τα κακά πιο βαριά, ενώ το πήλινο προλέγει ότι και τα καλά και τα κακά θα προκύψουν πιο μετριασμένα. Και τα δυο λυχνάρια φανερώνουν τα κρυφά. Λυχνάρι που το βλέπει κανείς σέ πλοίο είναι σημάδι ολέθριας άπνοιας.
Σπίτια που καίγονται με καθαρή φωτιά και δεν πέφτουν ούτε καταστρέφονται φέρνουν πλούτο στους φτωχούς και αξιώματα στους πλουσίους. Όμως αυτά που σιγοκαίγονται από φωτιά που δεν είναι καθαρή και γεμίζουν καπνιά και πέφτουν και καταστρέφονται από τη φωτιά είναι για όλους δυσοίωνα και σημαίνουν το χαμό των ανθρώπων που συμβολίζονται από τα δωμάτια ή τούς τοίχους. Για παράδειγμα, η κρεβατοκάμαρα σημαίνει τη γυναίκα, αν υπάρχει, αν όχι, τον οικοδεσπότη. Τα διαμερίσματα των αντρών σημαίνουν τους ανθρώπους του σπιτιού, τόσο την οικογένεια όσο και τους υπηρέτες, ενώ τα διαμερίσματα των γυναικών τις υπηρέτριες και το υπόστεγο της εισόδου τους κυρίους τού σπιτιού. Τα θησαυροφυλάκια και οι αποθήκες σημαίνουν τους διαχειριστές ή τους οικονόμους.
Αυτά λοιπόν για ολόκληρο το σπίτι. Από τους τοίχους αυτός που έχει την πόρτα, σημαίνει τον οικοδεσπότη, ενώ αυτός με το παράθυρο την οικοδέσποινα. Όπου δεν υπάρχει παράθυρο, ο μεσαίος τοίχος σημαίνει τον οικοδεσπότη, ο δεξιός τα παιδιά και ο αριστερός τη γυναίκα. Όταν το σπίτι έχει πολλά παράθυρα προλέγει θάνατο για τους αδερφούς και τούς συνεργάτες, και μάλιστα αυτά που βρίσκονται στο ανατολικό μέρος τού σπιτιού των μεγαλύτερων, ενώ στο δυτικό των νεότερων. Τα βόρεια πρέπει να ερμηνεύονται κατά τον ίδιο τρόπο με τα ανατολικά και τα μεσημβρινά όπως τα δυτικά. Οι τοίχοι που μεγαλώνουν και φαίνονται καλύτεροι μετά τη φωτιά βελτιώνουν τη ζωή και την κάνουν πολυτελέστερη. Πόρτες που καίγονται σημαίνουν το χαμό κάποιας γυναίκας, και ότι ή ζωή τού ονειρευόμενου βρίσκεται σε κίνδυνο. Από τις δίφυλλες πόρτες, αυτή που έχει την κλειδαριά σημαίνει ελεύθερη γυναίκα, ενώ αυτή που συγκρατείται από την κλειδαριά, κάποια δούλα, ή πάλι αυτή με την κλειδαριά τον άντρα, ενώ αυτή που συγκρατείται τη γυναίκα. Κολόνες που καίγονται με καθαρή φωτιά και δεν καταστρέφονται σημαίνουν ότι τα παιδιά τού ονειρευόμενου θα προχωρήσουν σε κάτι καλύτερο και λαμπρότερο, ενώ αυτές που γίνονται κομμάτια σημαίνουν χαμό των γιών "στύλοι γάρ οίκων παίδες εισίν άρρενες", όπως λέει ο Ευριπίδης. Ταβάνια, ανώφλια και κάγκελα που καίγονται προμαντεύουν χαμό των παιδιών και απώλεια της περιουσίας. Θεμέλια πού καίγονται προμαντεύουν το χαμό των οικοδεσποτών, ενώ κορνίζες, των συγγενών και φίλων. Από τα δέντρα, αν καίγονται όσα είναι φυτεμένα μπροστά από το σπίτι, προλέγουν το θάνατο των οικοδεσποτών, ενώ από όσα βρίσκονται μέσα στο σπίτι, αν καίγονται τα μεγάλα επίσης προλέγουν το θάνατο των οικοδεσποτών, και μάλιστα αυτά που το γραμματικό γένος τους είναι αρσενικό των άντρων και αυτά που είναι θηλυκό των γυναικών. Αν καίγονται τα μικρά προλέγουν το θάνατο φίλων και συγγενών, ενώ τα ολότελα χαμηλά, όπως οι πύξοι και οι μυρσίνες, των υπηρετών.
Να ονειρευτείς ότι καίει φωτιά που άναψε γρήγορα, είτε στην εστία είτε στο φούρνο, είναι καλό και σημαίνει τη γέννηση παιδιών. Γιατί και ή εστία και ο φούρνος μοιάζουν με γυναίκα, επειδή δέχονται μέσα τους αυτά που είναι απαραίτητα για τη ζωή. Επομένως η φωτιά τους προμαντεύει ότι η γυναίκα θα μείνει έγκυος, γιατί τότε γίνεται και η γυναίκα πιο ζεστή. Όμως να αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχει σ' αυτά φωτιά και μετά να τη σβήσει σημαίνει ότι θα ζημιώσει ό ίδιος τον εαυτό του.

Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM