Αλφαβητική Αναζήτηση ονείρων:

A  B  C D  E  Z  H  TH I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM

Σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, τα ρούχα στο όνειρο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, με πολλά επίπεδα και θέλει πολλή προσοχή στην ερμηνεία του ονείρου, για να μην οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα. Εξαρτάται από την κατάσταση, την εφαρμογή, το χρώμα, αλλά και από άλλες λεπτομέρειες η ερμηνεία του. 

Σημαντικό επίσης είναι, ποιο ρούχο είναι στο προσκήνιο, ποια μέρη του σώματος καλύπτονται και ποια παραμένουν ακάλυπτα. Για τη σωστή ερμηνεία θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα σύμβολα του ονείρου. Τα σφιχτά ρούχα μπορεί να δείχνουν ανάλογη αίσθηση και στη ζωή. Ανάλογα με τον τύπο του ρούχου μπορείτε να προσεγγίσετε τις συνθήκες ζωής. Αν πχ πρόκειται για μια πάρα πολύ σφιχτή στολή εργασίας, τότε το όνειρο έχει σχέση με το χώρο της εργασίας σας. Μια φούστα ή παντελόνι, μπορεί να σχετίζεται με την κοινωνική, ή συναισθηματική σας ζωή. 

Ας δούμε μερικά, από τα πολλά μηνύματα που μπορεί να στέλνει ένα όνειρο με ρούχα, ως βάση για να συνδυάσετε το μήνυμα του δικού σας ονείρου:

 • Αν στο όνειρο αγοράζατε καινούργιο ρούχα για να ντυθείτε, μπορεί να δείχνει ότι θέλετε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας, επειδή δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη σημερινή κατάσταση. 
 • Αν στο όνειρο δείτε ότι τα ρούχα δεν σας ταιριάζουν πια, ή είναι μικρά για το κορμί σας, αυτό ίσως δείχνει ότι έχετε βαρεθεί τις συνθήκες ζωής σας και θέλετε να μεταβείτε σε νέες, διαφορετικές και καλύτερα ταιριαστές με τις σημερινές σας απόψεις, καταστάσεις. 
 • Όμορφα ρούχα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά στη ζωή σας που εκτιμάτε.
 • Αν δείτε τα ρούχα ενός συγκεκριμένου ατόμου, είναι δείγμα ότι σας λείπει αυτό το άτομο περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε.
 • Τα βρώμικα, λαδωμένα ρούχα, μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη συνειδητοποίησης.
 • Η ετικέτα ή το εμπορικό σήμα ενός συγκεκριμένου ενδύματος μπορεί συχνά να αποτελεί προειδοποίηση για αυξημένη προσοχή.
 • Αν στο όνειρο, σας απασχόλησε η έλλειψη ρούχων, είναι σημάδι ότι θα πετύχουν τα σχέδιά σας.
 • Καθαρά ρούχα στο όνειρο, σημαίνουν ειλικρίνεια και ευημερία.
 • Αιματοβαμμένα ρούχα, προειδοποιούν για εχθρό που προσπαθεί να σας κάνει κακό.
 • Τα βρώμικα, παραμελημένα και με τρύπες ρούχα, προμηνύουν θλίψη.
 • Αν είδατε βρώμικο και σκισμένο ρούχο, προμηνύει απογοήτευση. Προσέξτε ξένους που σας πλησιάζουν και θέλουν δήθεν να σας προσφέρουν τη φιλία τους. 
 • Υπέροχα ρούχα, προμηνύουν για αποπλάνηση.
 • Όσο πιο μοντέρνα και κομψά ρούχα στο όνειρο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που θα βρείτε στο δρόμο σας, στη ζωή.
 • Αντίθετα, πολύ ευοίωνο σημάδι, είναι αν είδατε τον εαυτό σας ντυμένο με κουρέλια.
 • Αν είστε κάτοχος πολλών ρούχων, είναι προειδοποίηση για προσεχείς δυσκολίες.
 • Αν είδατε τον εαυτό σας ή άλλους χωρίς ρούχα, είναι σημάδι για ανεπάντεχη τύχη. 
 • Αν ήταν μόνο εν μέρει ντυμένοι, είναι επίσης προμήνυμα ευημερίας.
 • Το ντύσιμο με ρούχα είναι ένα καλό σημάδι, με την προϋπόθεση ότι δεν τα διορθώνετε επάνω σας.
 • Τα λευκά ρούχα, δείχνουν επιτυχία σε τρέχουσες δουλειές.
 • Αν γυναίκα ονειρευτεί ότι φαίνονται τα στήθη της μέσα από το ρούχο, αυτό δείχνει ότι κάποιος στο περιβάλλον της τη θαυμάζει.
 • Εάν γυναίκα ονειρεύεται ότι τα ρούχα της είναι βρώμικα ή σκισμένα, θα αμφισβητηθεί η αρετή της, αν δεν έχει την προστασία του περιβάλλοντός της.

  Σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο, τον ονειροκρητικό (2ος αι. μ.Χ.):
  Κάνοντας λόγο για τα κάθε είδους ρούχα και στολίδια θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να μιλήσω λεπτομερώς για τον αντρικό ρουχισμό, ντόπιο και ξένο. Τα συνηθισμένα ενδύματα και αυτά πού είναι κατάλληλα για την εποχή του χρόνου είναι ευοίωνα για όλους. Όταν δηλαδή είναι καλοκαίρι θα ήταν καλό και σημάδι υγείας να ονειρευτεί κανείς ότι φοράει λινά και λεπτά  ρούχα, και κατά τη διάρκεια τού χειμώνα ρούχα μάλλινα και σε καλή κατάσταση. Μόνο για όποιον έχει δίκη και όποιον θέλει να απαλλαγεί από τη δουλεία είναι δυσοίωνα τα ρούχα σε καλή κατάσταση, ακόμη κι αν τα ονειρευτεί χειμώνα, επειδή επιδέχονται πολλή φθορά και θα αντέξουν για πολύ χρόνο. τα λευκά ενδύματα ωφελούν μόνον όσους τα συνηθίζουν και τους δούλους των Ελλήνων, ενώ για τους υπολοίπους σημαίνουν ταραχές, επειδή άσπρα φορούν αυτοί πού τριγυρνούν ανάμεσα στα πλήθη. Για τους χειροτέχνες ωστόσο σημαίνουν ανεργία και σχόλη, και μάλιστα τόσο μεγαλύτερη όσο πολυτελέστερα είναι τα ρούχα. Γιατί οι άνθρωποι, και κυρίως αυτοί πού δουλεύουν σε χειρωνακτικές εργασίες, δεν φορούν άσπρα ρούχα όταν εργάζονται. Και μόνο για τους δούλους των Ρωμαίων που είναι ευσυνείδητοι είναι καλά, ενώ για τους άλλους είναι κακά, επειδή τους αποκαλύπτουν όταν είναι ασυνείδητοι. Και εξ’ αιτίας αυτού τού ονείρου, επειδή φορούν τα ίδια ρούχα που φορούν ως επί το πλείστων τα αφεντικά τους, δεν απελευθερώνονται, όπως οι δούλοι των Ελλήνων. Για έναν άρρωστο άντρα να φοράει άσπρα ρούχα προλέγει θάνατο, επειδή οι πεθαμένοι κηδεύονται στα λευκά, ενώ τα μαύρα ρούχα προμηνύουν σωτηρία, γιατί τέτοια ρούχα φορούν όχι οι πεθαμένοι αλλά αυτοί πού τους πενθούν. Εγώ όμως γνωρίζω πολλούς, και φτωχούς και δούλους και άρρωστους φυλακισμένους, που πέθαναν, αν και ονειρεύτηκαν ότι φορούσαν μαύρα, γιατί είναι φυσικό αυτοί να μην κηδευτούν στα λευκά, λόγω της φτώχειας τους. Επιπλέον, το μαύρο ρούχο είναι δυσοίωνο για όλους έκτος από αυτούς πού εργάζονται λαθραία.

  Να φοράς πολύχρωμα ή βυσσινιά ρούχα βαμμένα με πορφύρα συμφέρει μόνο στους Ιερείς, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς και αυτούς πού με την τέχνη τους υπηρετούν το Διόνυσο, ενώ στους υπολοίπους φέρνει ταραχές και κινδύνους και βγάζει στη φόρα τα απόκρυφα, ενώ για τους άρρωστους σημαίνει ότι θα υποφέρουν από όξινα υγρά και πολλή χολή.

  Τα μενεξελιά ρούχα βαμμένα με πορφύρα είναι ευοίωνα για τους δούλους και τους πλουσίους. για τους δούλους σημαίνουν ελευθερία, επειδή δεν τους επιτρέπεται να τα φορούν, ενώ για τους πλουσίους σημαίνουν τιμή και δόξα, επειδή είναι επιβλητικά και ταιριάζουν σε όσους ασκούν κάποιο αξίωμα. Όμως τον άρρωστο τον θανατώνουν και τον φτωχό τον βλάπτουν, και για πολλούς έχουν προαγγείλει και φυλάκιση, γιατί όποιος φοράει πορφύρα πρέπει απαραιτήτως να έχει διάδημα ή στεφάνι και πολλούς ακολούθους και σωματοφύλακες. για όσους με την τέχνη τους υπηρετούν το Διόνυσο σημαίνουν τα ίδια με τα βυσσινιά ρούχα από πορφύρα.

  Τα κόκκινα ρούχα και όλα τα ερυθροβαφή σε άλλους φέρνουν τραύματα και σε άλλους πυρετό. τα γυναικεία ρούχα συμφέρουν μόνο τους άγαμους και όσους ανεβαίνουν στο πάλκο, γιατί οι άγαμοι θα παντρευτούν γυναίκες πού θα τους ταιριάζουν τόσο πολύ, ώστε να είναι σαν οι δυο τους να φορούν τα ίδια ρούχα, ενώ όσοι ανεβαίνουν στο πάλκο θα πάρουν μεγάλες δουλειές και αμοιβές, επειδή το επάγγελμα τού ηθοποιού περιλαμβάνει και γυναικείους ρόλους. Τους υπολοίπους, αυτό το όνειρο, είτε τους στερεί από τις γυναίκες τους, είτε τους ζώνει με βαριά αρρώστια, γιατί όσοι φορούν τέτοια ρούχα έχουν μαλθακό και αδύναμο χαρακτήρα. Όμως στις γιορτές και τα πανηγύρια ούτε τα πολύχρωμα ούτε τα γυναικεία ρούχα βλάπτουν κανέναν.

  Να φοράει κανείς βαρβαρικά ρούχα και να ντύνεται όπως οι βάρβαροι, για όποιον θέλει να ταξιδέψει στον τόπο όπου φορούν τέτοια ρούχα οι ντόπιοι κάτοικοι, σημαίνει ότι η παραμονή του εκεί θα είναι καλή, και πολλές φορές προμηνύει ότι αυτός που είδε το όνειρο θα ζήσει εκεί. Τα ίδια σημαίνει και το Ρωμαϊκό ένδυμα που ονομάζεται τήβεννος, από το όνομα τού Τημένου τού Αρκάδος, που πρώτος φόρεσε τη χλαμύδα του κατ' αυτόν τον τρόπο, όταν εισέπλευσε στον Ιόνιο κόλπο και τον υποδέχτηκαν οι εκεί κάτοικοι. Από αυτόν έμαθαν οι ντόπιοι να ντύνονται με τον ίδιο τρόπο και αποκαλούσαν το ένδυμα "τημένειον" από το όνομα του Τημένου που το εφηύρε. Αργότερα η λέξη παραφθάρηκε με το χρόνο και ονομάστηκε "τήβεννος".

  Να φοράει κανείς απαλά και πολυτελή ενδύματα είναι καλό και για τους πλουσίους και για τους φτωχούς, γιατί στην περίπτωση των πλουσίων θα διατηρηθεί η ευζωία πού έχουν, ενώ για τους φτωχούς τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Όμως για τους δούλους και τους ολότελα φουκαριάρηδες προαγγέλλει αρρώστια.

  Υπερβολικά κοντά και ξεδιάντροπα ρούχα σημαίνουν ζημίες και ανεργία. Η χλαμύδα,  που ορισμένοι την ονομάζουν "μανδύα" κι άλλοι "εφεστρίδα" και μερικοί "βίρρον", προμαντεύει θλίψεις και στεναχώριες και καταδίκη για όσους δικάζονται, επειδή περικλείει το σώμα. Το ίδιο και το ρούχο που ονομάζεται "φαινόλης"  και ό,τι άλλο υπάρχει που μοιάζει με αυτά. Γι' αυτό το λόγο είναι καλύτερο να τα χάνει κανείς αυτά τα ρούχα παρά να τα έχει στην κατοχή του. Όμως κανένα από τα υπόλοιπα ρούχα δεν είναι ωφέλιμο να χάνεται, εκτός κι αν αυτό συμβαίνει σε φτωχούς, δούλους, φυλακισμένους, χρεωμένους και όλους όσους βρίσκονται σε στενότητα, γιατί αν χαθούν αυτά, σημαίνουν ότι θα χαθούν και τα κακά που περικλείουν το σώμα. Όμως για τους υπολοίπους δεν είναι καλό, ούτε να γυμνώνονται ούτε να χάνουν τα ρούχα τους, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν κάθε τι που συντείνει στην ομορφιά της ζωής.

  Ένα ρούχο με πολλά και λαμπερά χρώματα είναι ωφέλιμο για τη γυναίκα, ιδίως την εταίρα και την πλούσια, γιατί φορούν φανταχτερά ρούχα, η πρώτη λόγω επαγγέλματος και η δεύτερη για λούσο. Τα ρούχα από υφάσματα στο φυσικό τους χρώμα είναι ευοίωνα για όλους, ιδίως για όσους φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν, γιατί δεν θα χάσουν ποτέ το χρώμα τους. Και πάντοτε είναι καλύτερο να φοράει κανείς λευκά και καθαρά και καλοπλυμένα ρούχα, παρά βρώμικα και άπλυτα, με την εξαίρεση όσων ασκούν κάποιο επάγγελμα πού προκαλεί ρύπο.

  Να ονειρευτείς ότι πλένεις ρούχα δικά σου ή αλλωνών σημαίνει ότι θα απαλλαγείς από κάτι πού σου δυσκολεύει τη ζωή, επειδή και τα ρούχα απαλλάσσονται από τη βρωμιά. Σημαίνει επίσης ότι θα αποκαλύψεις και θα μάθεις μυστικά, γιατί οι παλιοί χρησιμοποιούσαν το ρήμα "πλένω" με την έννοια "αποκαλύπτω", όπως και ο Μένανδρος σε κάποιο στίχο: "Αν μου κακολογείς έτσι τη γυναίκα, και τον πατέρα και σένα και το σόι σου εγώ θα σας ξεπλύνω", αντί "θα σας ξεμπροστιάσω". Γι' αυτό το λόγο, όσοι φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν, είναι κακό να ονειρευτούν ρούχα να πλένονται.Όνειρα που αρχίζουν από:

A  B  C  D  E  Z  H  TH  I  K  L  M  N  KS  O  P  R  S  T  Y  F  X  PS  OM